Rīta Panorāma

Intervija ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru (AP) Artūru Tomu Plešu

Rīta Panorāma

LTV konkursa "Supernova" pusfinālists Patriks Peterson

Intervija ar LOSP valdes locekli Kasparu Melni

LOSP: Energocenu krīzē PVN samazināšana pārtikai būtu labāks risinājums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Energocenu krīzē pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana pārtikas produktiem būtu labāks risinājums nekā līdz šim paredzētais atbalsts. Šādu viedokli Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes loceklis Kaspars Melnis.

Viņš atzina, ka valsts paredzēto atbalstu enerģijas sadārdzinājuma kompensēšanai lauksaimnieki izjutīs dažādi. "Kādam rēķini samazināsies par 10%, bet kādam par 40%. (..) Ne visi sajutīs to vienādi. Līdz ar to veidosies situācija, ka kādam tā situācija būs saspīlētāka, bet kādam tā būs vienkāršāka," atzina Melnis.

Viņš atzīmēja, ka LOSP jau sen runā par PVN likmes samazināšanu svaigiem produktiem, kā pienam, gaļai un maizei. Tas, LOSP ieskatā, būtu pat lielāks atspaids.

"Lai arī kā visi teiktu, ka uzņēmējus tas neskar, bet tomēr pie mums visiem strādā darbinieki, kas iepērkas veikalos un kas pērk produkciju. (..) Šinī momentā, kad visas cenas kāpj, tas rada lielu spiedienu uz uzņēmumiem un tieši par algu kāpumu, kas šinī momentā rada vēl papildu saspīlējumu," sacīja Melnis.

Viņaprāt, samazinot PVN likmi minētajiem pārtikas produktiem, attiecīgi samazinātos arī produkta cena veikala plauktā.

LOSP valdes loceklis atzina, ka saistībā ar cenu pieaugumu ir lauksaimnieki, kas cīnās par izdzīvošanu, īpaši lopkopībā, bet ir arī tādi, kas domā par attīstību un investīcijām. Tiesa, daļai cenu kāpums "apēd investīciju naudu".

KONTEKSTS:

Šoziem vērojams gan elektroenerģijas, gan dabasgāzes cenu kāpums, kas ietekmē arī apkures izmaksas. 2021. gads noslēdzās ar absolūtu elektroenerģijas cenas rekordu

Lai kompensētu straujo cenu kāpumu ziemas sezonā jau bija atbalsts: elektroenerģijai tika uz pusi samazināts sadales pakalpojuma tarifs, tika palielināts atbalsts aizsargātajiem elektrības lietotājiem, vakcinētie seniori ziemas sezonas laikā saņem 20 eiro, samazināta obligātās iepirkuma komponentes (OIK) likme un piešķirti papildu līdzekļi mājokļa pabalstiem. 

Vēlāk valsts atbalsts energocenu krīzē paplašināts. Tostarp valsts apņēmusies pilnā apmērā segt OIK un sistēmas pakalpojumu izmaksas pilnīgi visiem elektrības lietotājiem, tostarp saimnieciskās darbības veicējiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti