Strausu un gaļas kazu audzētavas īpašnieks Pēteris Gobzems stāstīja, ka sākumā iegādājies trīs kazas, lai tās palīdzētu tikt vaļā no krūmājiem. "Pagājušajā gadā uzbūvējām kazu māju, kura vēl nav pilna, bet ir plāns to piepildīt ar 350 būru šķirnes kazām." Viņš skaidroja, ka ar kazu audzēšanu ir nedaudz vieglāk kā ar strausu audzēšanu, jo šajā jomā palīdz un ar svarīgāko informāciju dalās Latvijas Kazkopības biedrība.
Gaļas kazu audzēšana ir pilnībā jauna nozare. Būru šķirnes kazas, atšķirībā no parastajām, Latvijas laukos sastopamajām, ir daudz masīvākas, tām ir vairāk gaļas, taču tās dod mazāk piena.
"Kazas, tāpat kā piena šķirnes govis, ir kalsnas. Viņām ir liels tesmenis, lai varētu ražot daudz piena. Būru šķirnes kazām organisms pakārtots tam, lai vairāk augtu gaļas masa," skaidroja Gobzems.
Daudzi saka, ka ir ēduši kazas gaļu, bet tā nav garšojusi specifiskās garšas dēļ, taču gaļas kazu garša ir pilnīgi citādāka, to nevar salīdzināt ar piena kazu gaļu.
Sarunās ar restorānu šefpavāriem Gobzems noskaidrojis, ka ir pieprasījums pēc lielākiem gaļas gabaliem, lai nav tikai ribiņas vai kājas. Mērķis ir iegūt tādu gaļas gabalu, no kura var izgriezt karbonādes gabalu ar kauliņu vai bez.
"Latvijā ir daudz labu produktu, bet apjoms, ko spējam saražot, pārāk mazs, lai to piedāvātu lielam tirgum, piemēram, Vācijai, kurā ir 80 miljoni iedzīvotāju. Tā ir tikai daļa no Eiropas, bet tās lauksaimniecības tirgos varam eksportēt daudz un esam aktīvi spēlētāji. Ārzemnieki Latviju uzskata par zaļu valsti un mūsu produktus pērk. Līdz šim jau vairāki piedāvājumi no iepircējiem Eiropā jau ir bijuši," sacīja Gobzems.