Radio vilks dabā

Vai tējai pieliktais medus ir kaitīgs?

Radio vilks dabā

Baltu identitātes meklējumi

Pēteris Gobzems: kazas, strausi un to īpatnības

Lopkopis: Gaļas kazu audzēšana Latvijā ir nozare ar eksporta perspektīvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Būru šķirnes kazas, atšķirībā no parastajām Latvijas laukos sastopamajām kazām, ir daudz masīvākas, bet dod mazāk piena, taču to audzēšana ir ļoti perspektīva lopkopības nozare, ar ko Latvijā pagaidām nodarbojas maz, Latvijas Radio 2 raidījumā "Radio vilks dabā" atzina kazu un strausu audzētājs Pēteris Gobzems. 

Strausu un gaļas kazu audzētavas īpašnieks Pēteris Gobzems stāstīja, ka sākumā iegādājies trīs kazas, lai tās palīdzētu tikt vaļā no krūmājiem.  "Pagājušajā gadā uzbūvējām kazu māju, kura vēl nav pilna, bet ir plāns to piepildīt ar 350 būru šķirnes kazām." Viņš skaidroja, ka ar kazu audzēšanu ir nedaudz vieglāk kā ar strausu audzēšanu, jo šajā jomā palīdz un ar svarīgāko informāciju dalās Latvijas Kazkopības biedrība.

Gaļas kazu audzēšana ir pilnībā jauna nozare. Būru šķirnes kazas, atšķirībā no parastajām, Latvijas laukos sastopamajām, ir daudz masīvākas, tām ir vairāk gaļas, taču tās dod mazāk piena.

"Kazas, tāpat kā piena šķirnes govis, ir kalsnas. Viņām ir liels tesmenis, lai varētu ražot daudz piena. Būru šķirnes kazām organisms pakārtots tam, lai vairāk augtu gaļas masa," skaidroja Gobzems. 

Daudzi saka, ka ir ēduši kazas gaļu, bet tā nav garšojusi specifiskās garšas dēļ, taču gaļas kazu garša ir pilnīgi citādāka, to nevar salīdzināt ar piena kazu gaļu.

Sarunās ar restorānu šefpavāriem Gobzems noskaidrojis, ka ir pieprasījums pēc lielākiem gaļas gabaliem, lai nav tikai ribiņas vai kājas. Mērķis ir iegūt tādu gaļas gabalu, no kura var izgriezt karbonādes gabalu ar kauliņu vai bez.

"Latvijā ir daudz labu produktu, bet apjoms, ko spējam saražot, pārāk mazs, lai to piedāvātu lielam tirgum, piemēram, Vācijai, kurā ir 80 miljoni iedzīvotāju. Tā ir tikai daļa no Eiropas, bet tās lauksaimniecības tirgos varam eksportēt daudz un esam aktīvi spēlētāji. Ārzemnieki Latviju uzskata par zaļu valsti un mūsu produktus pērk. Līdz šim jau vairāki piedāvājumi no iepircējiem Eiropā jau ir bijuši," sacīja Gobzems.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti