Panorāma

Kādi ir etnisko saspīlējumu cēloņi?

Panorāma

Raidījuma "Lai Top!" dalībniekiem izsniedz Dziesmu svētku dalībnieku kartes

Piešķir nodokļa atlaidi LMT, citi mobilo sakaru operatori iebilst

LMT saņem nodokļu atlaidi; citi operatori iebilst

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vienam no elektronisko komunikāciju tirgus spēlētājiem – „Latvijas Mobilajam telefonam” – valdība ir piešķīrusi ievērojamu nodokļu atlaidi.

Valstij daļēji piederošais mobilo sakaru operators “Latvijas Mobilais telefons” saņēmis uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaidi vairāk nekā septiņu miljonu latu apmērā. Bažas par šāda lēmuma ietekmi uz konkurences cīņu pauž ar Konkurences padome, bet Ekonomikas ministrijā (EM) norāda, ka uz šādu atlaidi vēl līdz gada beigām var pretendēt arī citi mobilo sakaru operatori, ja vien ir gatavi ieguldīt līdzekļus jaunākās paaudzes 4G mobilā interneta nodrošināšanai Latvijas visretāk apdzīvotajos reģionos.

Uzņēmums apņēmies piecu gadu laikā nodrošināt jaunākās paaudzes 4G interneta tīkla pārklājumu 99% Latvijas teritorijas, tostarp arī reģionos, kur iedzīvotāju ir ļoti mazs. Tātad investīcijas komersantiem ir neizdevīgas. Konkurējošie uzņēmumi par šādu nodokļu atlaidi ir neizpratnē un norāda – tik sīvas konkurences apstākļos nepārtrauktas investīcijas ir izdzīvošanas jautājums un uzņēmumi tās veic jebkurā gadījumā – ar valsts atbalstu vai bez. Pēc šāda valdības lēmuma nodokļu atlaidei plāno pieteikties arī „Bite Latvija” un „Tele2”.

Uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaidi mobilo sakaru operatoram LMT Ekonomikas ministrija piešķīrusi kā atbalstāmam investīciju projektam. „Lai nekropļotu tirgu, mēs acīmredzot būsim spiesti veikt līdzīgas darbības, rakstīt līdzīgus pieteikumus,” saka „Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs, neslēpjot, ka pašreizējā situācija kropļojot konkurences tirgu..

Konkurences padome norāda, ka šādi LMT tiek nostādīts priviliģētā stāvoklī pret citiem tirgus dalībniekiem, un valstij nav nepieciešams sekmēt investīcijas, kuras uzņēmumi veiktu tik un tā. Tam gan nepiekrīt Ekonomikas ministrija (EM), kas uzsver – ir pētītas līdzšinējās 4G interneta ieviešanas tendences, un tās intensitāte ārpus blīvi apdzīvotajām teritorijām ir zema. „Tās ir reti apdzīvotas teritorijas, galvenokārt – lauku apvidi, kā arī mazas apdzīvotas vietas, kur ir mazs mobilo sakaru lietotāju skaits. SIA “Tele2” un SIA “Bite Latvija” un jebkurš cits mobilo sakaru operators var pieteikties šim projektam, atbalstām, ja viņi vēlas, ja viņi ir plānojuši lauku apvidū veikt šādas investīcijas, tas viņi var pretendēt uz atbalstu,” saka EM valsts sekretārs Juris Pūce.

Ministrijā uzsver, ka šādas nodokļu atlaides nav nekas neparasts un līdz šim tās saņēmuši vēl septiņi dažādu nozaru uzņēmumi, no tiem pirmais – AS „Dobeles dzirnavnieks”. Fiksēto līniju ievilkšana Latvijas laukos būtu nesamērīgi dārgs projekts, un 4G pārklājums ir efektīvākais risinājums, ko atbalsta arī Satiksmes ministrija.

Tikmēr LMT norāda uz savām priekšrocībām šādas atlaides saņemšanai. “Konkurenti ir vairāk vienmēr fokusējušies uz Rīgu, tāpēc viņiem ir grūtāk uz šādu atlaidi pretendēt, jo viņu ir mazāk, teiksim, mežos un purvos,” atzīmē SIA „Latvijas Mobilais telefons” viceprezidents Ingmārs Pūķis.

LMT uzsver – kopējais investīciju apjoms retāk apdzīvotajos reģionos ir plānots gandrīz 30 miljoni latu, projektu iecerēts realizēt līdz 2018. gadam, un tikai 2019. gadā, ja visi nosacījumi būs izpildīti, uzņēmums varēs izmantot piešķirto atlaidi. J

āpiebilst, ka sākotnēji LMT vērsās Ekonomikas ministrijā ar lūgumu piešķirt nodokļu atlaidi par visu kopējo 4G tehnoloģiju ieviešanai paredzēto investīciju apjomu – 88 miljoniem latu, bet ministrija lēma, ka īpaši atbalstāmas ir tikai investīcijas visretāk apdzīvotajos Latvijas reģionos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti