Rīta Panorāma

Intervija ar grupa "Franco Franco" un Jāni Sildniku

Rīta Panorāma

MVT vasaras mājā Esplenādē mākslinieciska interpretācija par Juri Gagaini

Telefonsaruna ar Juri Bindi. Latvijā uzsāk darbību 5G tīkls

LMT prezidents: 5G ir industriāla tehnoloģija, ne plašai sabiedrībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

5G interneta tīkls nav paredzēts plašai sabiedriskai lietošanai, bet gan pārsvarā industriālo un tehnoloģisku procesu vadībai – intervijās LTV raidījumā “Rīta Panorāma” un Latvijas Radio skaidroja mobilo sakaru operatora "Latvijas mobilā telefons" (LMT) prezidents Juris Binde.

Binde norādīja, ka 5G tehnoloģija ir paredzēta dažādu industriālu ražošanas procesu vadībai. Tādēļ pats galvenais ir veidot šīs tehnoloģijas lietojamību: sensorus un citas sistēmas, kas 5G ļautu izmantot rūpniecībā, transporta sistēmu vadībā, medicīnā un citās jomās.

Vienlaikus viņš pastāstīja, ka viedtālruņu lietotāji arī varētu sajust jauninājumu, taču tam ir vajadzīgi attiecīgie viedtālruņi, kuros darbotos 5G. Šādu ierīču masu ražošana gan vēl neesot sākta. Taču uzņēmumā "Huawei"informēja, ka tas tirgū jau piedāvā viedtelefonu ar 5G čipsetu jeb mikroshēmojumu. Patlaban tas ir pieejams Ķīnas tirgū, bet drīzumā būšot pieejams testiem arī Latvijas 5G tīklā.

Binde uzsvēra, ka ar tīkla izveidi nav gana, bet ir vajadzīgas gala iekārtas, piemēram, telefoni, rūteri. 

“Primāri Latvijas iedzīvotāji piektās paaudzes tīklu izjutīs tādējādi, ka vietās, kur pašlaik ir pārslodze, tiks uzstādītas piektās paaudzes bāzes stacijas, kam ir daudz lielāka kapacitāte. Bet tas nebūs vienlaidus pārklājums,” norādīja Binde.

Latvijā jauno tehnoloģiju varētu izmantot gan uzņēmumi, gan akadēmiskās institūcijas. “Viena no interesantākajām programmām ir industriālo doktoru programma, kas tiek realizēta sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti. Divi doktoranti pētnieki strādā pie optiskās šķiedras sensoru izstrādes un dronu vadības sistēmas,” pastāstīja uzņēmuma vadītājs.

Tāpat 5G rūteri sadarbībā ar LMT attīsta tehnoloģiju uzņēmums "MikroTik". Pamatā tie ir paredzēti industriālām vajadzībām. "Tas ir nopietns pieteikums pat pasaules mērogā. Šis Latvijas ražojums varētu būt pat eksportspējīgs," sacīja Binde.

Vienlaikus LMT prezidents atzina, ka ekspektācijas no 5G ir daudzkārt lielākas, nekā šī tehnoloģija pašlaik varētu dot.

“Tāpēc pārsvarā šobrīd cīnās ne tik daudz tehnoloģijas un inženieri, cik reklāmisti un sabiedrisko attiecību speciālisti,” viņš atzina.

5G jomā Latvija esot tikusi tālāk par kaimiņvalstīm. Turklāt Eiropā esot būtiskas problēmas ar 4G tīkla ieviešanu un pārklājumiem. “Līdz ar to viņiem nav tās pieredzes, kas mums ir šeit, Latvijā. Tas, ka daudzās valstīs ir paziņots, ka viņi veidos vienlaidus piektās paaudzes tīkla pārklājumu, mums neizklausās sevišķi ticami. Un šādā veidā ceturtās paaudzes iztrūkumu kompensēt nespēs.

Mūsu spēks ir tieši šo divu tehnoloģiju simbiozē,” sacīja Binde.

KONTEKSTS: 

Mobilo sakaru operatori  "Latvijas mobilā telefons" (LMT) un “Tele2” jūlija vidū atsevišķās Latvijas vietās iedarbinājuši 5G mobilo sakaru bāzes stacijas, informēja uzņēmumos. “Bite” savu pirmo 5G staciju testa režīmā ir palaidusi šī gada jūnijā.

Vairāki eksperti uzsver, ka 5G tehnoloģiju, pateicoties tās zibenīgajam ātrumam, var dēvēt par potenciāli jaunu industriālo revolūciju. Prognozes liecina, ka 5G sakari ir pietiekami labi, lai pat ļautu ārstam no savām mājām ar robota palīdzību operēt pacientu. Bet lielā mērā 5G mobilie sakari gala patērētājiem var palikt nepamanīti, jo šajā tehnoloģijā paredzētais sakaru ātrums ir tik liels, ka nav īsti vajadzīgs parastam lietotājam, tāpēc biežāk tam būs pielietojums dažādās industrijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti