Krustpunktā

Krustpunktā - filozofs, Rīgas Stradiņa Universitātes asociētais profesors Vents Sīlis

Krustpunktā

Mākslīga dzīvības uzturēšana neglābjami slimiem cilvēkiem: viedokļi par un pret

Krustpunktā diskusija: Kā situāciju ietekmēs bezdarbnieka pabalsta samazināšana

LM apsvērusi arī būtiskāku bezdarbnieka pabalsta samazinājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Labklājības ministrija (LM) bija izskatījusi arī daudz būtiskāku bezdarbnieka pabalsta samazinājumus, tomēr, ņemot vērā neskaidro globālo ekonomisko situāciju, lēmusi par labu pašreizējam rosinājumam, intervijā Latvijas Radio raidījumam "Krustpunktā" sacīja LM Darba tirgus politikas departamenta direktors Imants Lipskis.

LM pārstāvis norādīja, ka lēmums no nākamā gada samazināt bezdarbnieku pabalsta izmaksas termiņu un apmēru nav radies vienā brīdī, bet gan ticis izsvērts, ņemot vērā situāciju un vakanču daudzumu darba tirgū. LM ieskatā bezdarbnieka pabalstam ir jābūt kā papildu motivācijai, kas liek cilvēkam meklēt un atrast darbu. Lipskis norādīja, ka ministrijas iekšienē tikuši izskatīti arī piedāvājumi, kur pabalsta apjoma samazinājums bijis vēl būtiskāks, tomēr ministrija izšķīrusies par labu tam, ka līdzšinējo deviņu mēnešu vietā pabalsts no nākamā gada tiks maksāts astoņus mēnešus.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns atzina, ka zināmas neoficiālas sarunas par bezdarbnieka pabalstiem ir bijušas, tomēr arodbiedrību savienība ministriju aicinājusi rīkoties citādāk - izmaksāt to pašu summu, bet ātrākā laikā. Taču tagad rodoties situācija, kurā viens cilvēks iegūst bezdarbnieka statusu decembrī un saņem vairāk nekā cits, kurš to pašu statusu dabū 2020. gada 2. janvārī.

Baldzēns arī vērsa uzmanību uz to, ka Latvijā ir mazākie bezdarbnieku pabalsti visu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstu vidū.

KONTEKSTS:

No nākamā gada Latvijā paredzēts samazināt bezdarbnieku pabalsta izmaksas termiņu un apmēru, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" 16. septembrī teica labklājības ministre Ramona Petraviča ("KPV LV"). Izmaiņas bezdarbnieku pabalsta izmaksā, iespējams, motivēs cilvēkus ātrāk atgriezties darba tirgū, jo darba rokast trūkst, sacīja ministre, norādot – vidēji bezdarbnieka pabalsts tiek izmantots četrarpus mēnešus. Izmaiņas citos pabalstos nav gaidāmas, piebilda ministre.

Finanšu ministrija pēc 2020. gada valsts budžeta prioritāšu akceptēšanas valdībā norādīja, ka, ņemot vērā darbaspēka nepietiekamību Latvijā, kā arī reģistrēto bezdarbnieku skaita samazinājumu, Labklājības ministrijai jāpārskata bezdarbnieku pabalsta politika un jāsagatavo attiecīgi grozījumi likumā par apdrošināšanu bezdarba gadījumā. Tādējādi bezdarbnieku pabalstu politikas pārskatīšana fiskālo telpu 2020. gadā uzlabo par 12 miljoniem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti