LIZDA cīnās par visu bērnudārzu pedagogu algu samaksu no valsts budžeta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aktīvi vāc parakstus un sūta amatpersonām vēstules, lai panāktu visu pirmsskolu pedagogu darba samaksas pakāpenisku nodrošināšanu no valsts budžeta.

Šobrīd bērnudārzu pedagogiem, kas strādā ar pusotru līdz četrus gadus veciem bērniem, atalgojumu nodrošina no pašvaldību budžeta. Tādēļ atalgojuma apmēru ietekmē katras pašvaldības finansiālās iespējas. Vēstuļu sūtīšanu arodbiedrība plāno noslēgt šodien. Savukārt parakstus turpinās vākt līdz nākamās nedēļas vidum. Arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga stāsta, ka tāpat vēlas panākt izdienas pensijas atsevišķām skolotāju grupām:

Inga Vanaga
00:00 / 01:13
Lejuplādēt
„Sporta pedagogiem, pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem, speciālās izglītības pedagogiem, kuri sasnieguši 60 gadu vecumu un pusi no savas dzīves ir nostrādājuši šajās jomās. (..) Te ir jāsaka, ka par šiem jautājumiem arī pilnīgi visas politiskās partijas pirms 12. Saeimas vēlēšanām apņēmās risināt šos jautājumus. Mēs šo visu gadu laikā esam centušies regulāri atgādināt par šo apņemšanos. Tūlīt mēs jau esam 13. Saeimas vēlēšanu priekšvakarā, un diemžēl šie jautājumi nav izkustējušies pat par soli uz priekšu. Vēstuļu sūtīšanas kampaņa notiek visu šo nedēļu. Tā ir masveidīga vēstuļu sūtīšana augstākajām valsts amatpersonām gan lēmējvarā, gan izpildvarā. Pēc mūsu ieskatiem, aktivitāte ir pietiekama. Pašlaik jāsaka,  diemžēl gan neviens ar mums vēl nav sazinājies, bet mēs ceram, ka politiķi radīs iespēju tikties, vismaz izrunāt, kādi būtu kompromisi, lai šos jautājumus risinātu. Un otra kampaņa, ko mēs organizējam, ir parakstu vākšana, kur pašlaik, pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, atsaucība ir gan no pašiem nozarē strādājošiem, gan arī no vecākiem.”

KONTEKSTS:

LIZDA jau ilgstoši akcentē nevienlīdzību pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu darba slodzes noteikšanā un darba samaksas apmērā salīdzinājumā ar citās izglītības pakāpēs strādājošajiem pedagogiem. Šobrīd pedagogiem, kuri strādā ar bērniem vecuma posmā no 1,5 līdz četriem gadiem, atalgojums tiek nodrošināts no pašvaldību budžeta, līdz ar to atalgojuma apmēru ietekmē katras pašvaldības finansiālās iespējas.

LIZDA arī atgādina, ka 1993.gadā tika pārtraukta izdienas pensiju piešķiršana pedagogiem, taču arodbiedrība uzskata, ka šis jautājums pakāpeniski risināms, nodrošinot izdienas pensijas piešķiršanu trīs pedagogu grupām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti