Līvānos optiskās šķiedras uzņēmums attīstībā iegulda 24 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Līvānos ar 24 miljonu eiro ieguldījumu optiskās šķiedras un mehānisko komponentu ražotājs "Light Guide Optics International" iecerējis būtiski palielināt medicīnas kūļu iecirkņa ražošanas jaudu un radīt vismaz 20 jaunas darbavietas. Līdz ar šādiem ieguldījumiem uzņēmums kā Latgales speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) dalībnieks varētu saņemt nodokļu atlaides.

Līvānu optiskās šķiedras uzņēmums attīstībā iegulda 24 miljonus eiro
00:00 / 05:00
Lejuplādēt

Kopš 2004. gada Līvānu uzņēmums "Light Guide Optics International" nodarbojas ar optisko šķiedru. Šī šķiedra tiek izmantota medicīnas kūļu – katetru ražošanā. Tas ir sarežģīts process, tāpat kā pats gala izstrādājums un tā pielietojums.

"Tās ir dažādas spektroskopiskas ierīces, zinātniskā aparatūra. Ir grūti stādīties priekšā, kādiem mērķiem, ja nav speciālas izglītības. Liela daļa no mūsu produktiem domāta medicīnas nozarei, piemēram, vēnu ārstniecībā. Kā neatņemama sastāvdaļa šajās operācijās tiek izmantoti optiskās šķiedras instrumenti. Mēs esam vadošā kompānija pasaulē. Tas ir instrumentārijs, tostarp uroloģijā, nierakmeņu skaldīšanas operācijās. Esam sākuši jaunu projektu, kas ir saistīts ar instrumentārija ražošanu artēriju ārstniecībai. Tas ir liels solis uz priekšu," pastāstīja uzņēmuma vadītājs Daumants Pfafrods.

Uzņēmums "LightGuideOptics International" Līvānos
Uzņēmums "LightGuideOptics International" Līvānos

Medicīnas katetru ražošana šajā uzņēmumā tika uzsākta pirms trim gadiem, gadu pēc tam, kad SIA "Light Guide Optics International" pievienojās Latgales Speciālajai ekonomiskajai zonai (SEZ). Šajā laikā uzņēmums īstenoja četrus investīciju projektus 12 miljonu eiro apmērā, radot vairāk nekā 80 jaunas darbavietas.

Šī gada nogalē Līvānu uzņēmums ar Latgales SEZ parakstīja jaunu un summās apjomīgu ieguldījumu līgumu 24 miljonu eiro apmērā.

"Šis uzņēmums ir pasaules līderis invazīvajā katetru ķirurģijā, tam šobrīd pieder 80 procenti no visas pasaules tirgus. Uzņēmums pats izgudro šīs jaunās medicīniskās iekārtas, tas ir viņu "know how". Tās ir augstās tehnoloģijas, un šīs tehnoloģijas tiek pielietotas gan Amerikā, gan Izraēlā un faktiski visā pasaulē. Un šobrīd uzņēmums neapstājas, viņi ir gatavi paplašināt savu ražotni, renovēs jaunu ēku un uzstādīs jaunas iekārtas, lai ražotu šos jaunos optisko šķiedru kūļus, kas jau ir kā gatavi medicīniskie instrumenti. Tās ir jaunākās tehnoloģijas pasaule, kas dod ļoti labus rezultātus," norādīja Latgales SEZ pārvaldniece un Latgales plānošanas reģiona Administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne.

Latgales SEZ Uzraudzības komisijas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis uzskata, ka 24,3 miljoni eiro ir jaudīgs investīciju projekts: "SEZ nepiešķir finansējumu. Finansējumu uzņēmumu attīstībā un jaunu darbavietu radīšanā iegulda uzņēmumi paši. SEZ tikai pēc tam piešķirs nodokļu atlaidi peļņai, ko uzņēmums saņems, ražojot šo produkciju. Bet nodokļu atlaides apmērs tiek aprēķināts vai nu kā procents no veiktās investīcijas, vai izejot no divu gadu laikā izmaksātas darba algas jaunradītajās darbavietās."

Pēdējo gadu tendences liecina, ka lielie augsto tehnoloģiju uzņēmumi arvien vairāk uzticas Latgales reģiona un Latgales SEZ attīstības potenciālam. To novērtē arī pats Līvānu uzņēmums "Light Guide Optics International", apliecināja tā vadītājs Daumants Pfafrods.

"Tas ir devis zināmus labumus uzņēmumam caur nodokļu atlaidēm. Projekti ir lieli. Pēdējā projekta, kurš drīzumā tiks nodots ekspluatācijā, kopēja vērtība 10 miljoni eiro, no tiem 4,8 miljoni eiro bija nodokļu atlaides. Pašlaik esam iesnieguši jaunu projektu. Mēs savu attīstību turpinām un izskatījām dažādus variantus, kādu atbalstu saņemt: Eiropas programmas vai SEZ nodokļu atlaides. Nonācām pie secinājuma, ka visizdevīgākais variants ir tieši caur SEZ veikt investīcijas," skaidroja  Pfafrods.

Jaunā investīciju projekta "Medicīnas kūļu iecirkņa ražošanas jaudu palielināšana" ietvaros šis uzņēmums līdz 2025. gada beigām investēs vairāk nekā 24 miljonus eiro ražošanas attīstībā un radīs vismaz 20 jaunas darbavietas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti