Dienas ziņas

Skolēnus aicina izvēlēties policista darbu

Dienas ziņas

Projekts bērniem ar īpašām vajadzībām

ĀCM turpina izplatīties

Lipīgais cūku mēris skar jaunas teritorijas Ziemeļlatgalē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lipīgais Āfrikas cūku mēris ceturtdien, 3.martā, atklāts vēl divos novados Latgalē. Pēc mednieku iesniegtajiem mežacūku asins paraugiem konstatēts – vīruss izplatījies visā Ziemeļlatgalē un aptver visus pagastus. Šogad bīstamais vīruss Latvijā atklāts kopumā 218 meža cūkām 43 novadu 95 pagastos.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektors ar zaļu krāsu iezīmē ar vīrusu inficēto meža cūkas gaļu. Pagājušajās brīvdienās Rēzeknes novada Kaunatas pagasta mednieku kolektīvs “Līpukolns” nošāva sieviešu dzimtes mežacūku, un atklājies, ka dzīvnieks bija inficēts. Medniekiem šajā teritorijā šis ir pirmais gadījums.

PVD ik mēnesi vidēji tiek iesniegti līdz 500 nomedīto mežacūku asins paraugu. “Bieži pozitīvie paraugi ir beigtajām. Šodien no Vīksnas puses atnāca paraugs. Reģions aug, mūsu reģions jau viss [skarts]. Problēma zināma mūsu pārvaldē,” saka PVD inspektore Vija Priedniece.

Nakts laikā meklējot barību, mežacūka var noiet līdz pat 20 kilometriem. Mednieki cer, ka šī inficētā mežacūka bija tikai ieklīdusi, tomēr jāturpina ievērot biodrošība.

Mednieks norāda – ja tuvākajā laikā izdosies nošaut vēl kādu  inficētu meža cūku, tad mīļākajam vaļaspriekam var atmest ar roku un  pievērsties meža cūku populācijas samazināšanai. “To pieprasa mūsu ministrijas. Tas vajadzīgs, lai samazinātu blīvumu, lai nedzemdē slimus sivēnus. Nezinu, cik tas ir pareizi, es kā mednieks [uzskatu] – to nevajadzētu darīt. Ja gadās, tā ir cita lieta, bet speciāli dzīties…” komentē mednieks Ēriks Silovs.

Šobrīd par katru nomedīto sieviešu kārtas meža cūku mednieks var saņemt 180 eiro: 30 eiro par asins paraugu ņemšanu, 50 eiro  par izņemto cūku un 100 eiro par nošauto cūku. 

PVD Ziemeļlatgales pārvaldē 11 inspektori turpina cīņu ar bīstamā vīrusu izplatību.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti