Linkaits: Vēl jāprecizē, kas bija pamatā ASV lēmumam atcelt sankcijas pret Ventspils ostu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Iespējams, pēc Ventspils brīvostas pārvaldes izslēgšanas no ASV sankciju saraksta, valsts kapitālsabiedrības dibināšana ostas pārvaldīšanai nebūtu vajadzīga, taču, pirms izdarīt secinājumus, vēl jāprecizē visi aspekti, balstoties uz ko ASV pieņēmušas lēmumu, Latvijas Radio sacīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija).

Viņš skaidroja, ka Satiksmes ministrija lūdza Ārlietu ministrijai informāciju, lai precizētu, kādi tieši Latvijas lēmumi un darbības kļuva par pamatu ASV lēmumam svītrot Ventspils brīvostas pārvaldi no sankciju saraksta.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
Jāprecizē visi aspekti, lai neatceltu kaut ko, kas bija šo sankciju atcelšanas pamats, norādīja Linkaits.

Viņš arī atzina, ka ir pozitīvi, ka osta varēs turpināt darbu.

Ministrs pastāstīja, ka pēc ostas nonākšanas sankciju sarakstā ostas ilgtermiņa sadarbības partneri parādīja interesi turpināt sadarbību, bet daži kuģu īpašnieki piesardzības dēļ bija mainījuši savus maršrutus.

Tagad šie riski ir novērsti, “paļaujos, ka nekādu būtisku kaitējumu tas nebūs devis”, norādīja ministrs.

KONTEKSTS:

Ventspils brīvosta un Ventspils brīvostas pārvalde ir izņemta no ASV sankciju saraksta, informēja Latvijas Ārlietu ministrija, atsaucoties uz ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) paziņojumu. Citas trīs organizācijas, kas līdz ar Aivaru Lembergu tika iekļautas sankciju sarakstā, pašlaik tajā paliek.

Par šādu ASV soli kļuva zināms trešdien, 18.decembrī, vien dažas stundas pēc Saeimas steidzami pieņemtā lēmuma, kas ļaus valstij pārņemt Ventspils brīvostas pārvaldi savā pārziņā un dibināt jaunu valsts uzņēmumu “Ventas osta”.

9.decembrī ASV iekļāvušas Globālajā Magņitska sankciju sarakstā no pienākumu pildīšanas atstādināto Ventspils mēru Lembergu, kā arī četras organizācijas – Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.  ASV sankcijas ir jāievēro arī bankām Latvijā. ASV brīdināja, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām.

Reaģējot uz ASV lēmumu, Lembergs paziņoja, ka apturēs darbību Ventspils brīvostas pārvaldes valdē.

Bet valdība nolēma labot situāciju, valsts pārvaldībā pārņemot Ventspils un Rīgas brīvostu pārvaldes, un Saeima 12. decembrī vienas dienas laikā nolēma atbalstīt šo valdības priekšlikumu. Tāpat valsts nolēma veidot jaunu valsts akciju sabiedrību (VAS) "Ventas osta"  Ventspils ostas pārvaldīšanai un apsaimniekošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti