Linkaits: Valdības lēmums palielināt LDz pamatkapitālu bija argumentēts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Finanšu ministrija satraucas, ka valsts papildu atbalsts "Latvijas dzelzceļam" var negatīvi ietekmēt budžetu.

Pagājušajā nedēļā valdība uzklausīja FM ziņojumu. Valsts sniegtā atbalsta dēļ "Latvijas dzelzceļu" varētu iekļaut vispārējā valdības sektorā. Pagājušajā gadā, ņemot vērā Eiropas Komisijas kritērijus, vispārējā valdības sektorā tika iekļauta "Rīgas satiksme", tādējādi šī gada valsts budžetā samazinot papildu naudu par 72 miljoniem eiro.

Valdības lēmumi ieguldīt līdzekļus "Latvijas dzelzceļa" pamatkapitālā un vēl papildu Covid-19 seku pārvarēšanai bijuši pietiekami pamatoti, ko Satiksmes ministrija gatava paskaidrot atkārtoti, uzsvēra nozares ministrs Tālis Linkaits no Jaunās konservatīvās partijas.

“Kā jūs zināt, publiski pieejamās dzelzceļa infrastruktūras uzturēšana, attīstība un investīciju projekti, kas sākti “Latvijas dzelzceļā” gan saistībā ar sliežu ceļu uzlabošanu, gan saistībā ar jauno elektrovilcienu saņemšanu un peronu atjaunošanu, ir svarīgi. Ar šādiem argumentiem arī gājām uz valdību, kad spriedām par "Latvijas dzelzceļa" pamatkapitāla palielināšanu,” sacīja Linkaits.

“Tas tika izrunāts arī ar Finanšu ministriju, un esam gatavi sniegt papildu informāciju, ja radīsies vēl kādi papildu jautājumi,” norādīja ministrs.

No aģentūras LETA arhīva izriet, ka valdība šogad lēmusi piešķirt "Latvijas dzelzceļam" atbalstu teju 60 miljonu eiro apmērā - 32,422 miljoni eiro tika piešķirti "Latvijas dzelzceļa" pamatkapitāla palielināšanai, 14,225 miljoni eiro - Covid-19 krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai, bet 13,011 miljoni eiro finanšu līdzsvara nodrošināšanai.

"Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētājs informēja, ka pamatkapitāla palielināšana 32,422 miljonu eiro apmērā tika veikta, lai uzņēmums varētu pabeigt sāktos investīciju projektus, kā arī norēķināties ar bankām.

FM atzina, ka patlaban ir pāragri spriest par to, vai līdz šim valsts sniegtais atbalsts "Latvijas dzelzceļam" var kalpot par pamatu, lai šo uzņēmumu iekļautu valdības budžeta deficītā. Vienlaikus Satiksmes ministrija (SM) kā "Latvijas dzelzceļa" kapitāldaļu turētāja ir aicināta sekot līdzi uzņēmuma darbībai un sniegt analītisku vērtējumu.

Arī valdība pagājušajā nedēļā uzdevusi SM sniegt nepieciešamo informāciju un veikt analītiskos aprēķinus, lai nodrošinātu savlaicīgu fiskālā riska vadību, kas rodas no iespējamās "Latvijas dzelzceļa" klasificēšanas vispārējās valdības sektorā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti