Rīta Panorāma

"Puscilvēki" - mistiski notikumu Leļļu teātrī

Rīta Panorāma

Jauna dziesma - "Gavilējiet zvaigznes".

Intervija ar satiksmes ministru Tāli Linkaitu

Linkaits: Ar Lemberga atkāpšanos no Ventspils brīvostas valdes nepietiek

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar formālu Magņitska sankciju sarakstā iekļautā Aivara Lemberga atkāpšanos no Ventspils brīvostas valdes līdz apstākļu noskaidrošanai nav pietiekami, lai panāktu, ka osta varēs normāli strādāt, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija (JKP)).

Viņš atgādināja, ka Lembergu amatā nomaina viņa partijas biedrs Uldis Boitmanis. Tādējādi Lembergam joprojām ir tieša vai netieša ietekme pār ostu.

Trešdien ārkārtas valdības sēdē lems par grozījumiem, ar kuriem valsts savā pārziņā ņemtu Ventspils un Rīgas brīvostu pārvaldes. Linkaits gan neatbildēja, vai tas varētu atcelt noteiktās sankcijas Ventspils brīvostai. Viņaprāt, galvenais ir parādīt, ka valsts aizsargā savas ostas. Šajā gadījumā Ventspils brīvostā nepieciešams nodrošināt normālu darbu un to, lai cilvēki varētu saņemt algas un uzņēmumi - normāli darboties. Zaudējumi pašlaik vēl neesot aplēsti.

Pēc Linkaita teiktā, tādai stratēģiskai infrastruktūrai kā ostas vajadzētu būt valsts pārziņā, jo valstij arī par tām ir jāatbild, ja kaut kas notiek.

Saistībā ar Rīgas brīvostu Linkaits stāstīja, ka ir pamatojums teikt - "viss nav tik balts un pūkains, kā no malas izskatās". Tādējādi Rīgas brīvostas pārvaldi valsts pārņems preventīvi, lai novērstu, ka tajā kaut kas notiek līdzīgi kā Ventspilī. Vienlaikus Linkaits konkrētākas detaļas par to, kāpēc tā varētu notikt, nekomentēja.

KONTEKSTS:

Lembergs paziņoja, ka apturēs darbību Ventspils brīvostas pārvaldes valdē, lai netraucētu tās darbību un konkurētspēju, jo viņš iekļauts Magņitska sankciju sarakstā. Pēc Lemberga teiktā, viņa nonākšana sankciju sarakstā ir Saeimas koalīcijas un līdz ar to arī valdības mēģinājums izrēķināties ar parlamenta opozīciju, kurā ir arī Lemberga pārstāvētā partija.

Vienlaikus valdība trešdien ārkārtas sēdē lems par grozījumiem likumā par ostām, lai valsts varētu pārņemt savā vadībā Ventspils un Rīgas brīvostu pārvaldes. Tādējādi paredzēts mazināt  negatīvo ietekmi uz tautsaimniecību no sankcijām, kas vērstas pret Lembergu un četrām juridiskajām personām.

ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) paziņojumā Lembergs nosaukts par oligarhu; uzskaitīti iemesli iekļaušanai sarakstā. Vēl sankciju sarakstā iekļautas  četras organizācijas - Ventspils brīvostas pārvalde, Ventspils Attīstības aģentūra, Biznesa attīstības asociācija un Latvijas Tranzīta biznesa asociācija.  

ASV sankcijas ir jāievēro arī bankām Latvijā. ASV sankcijas tiek ievērotas publiskās un privātās partnerības jomā un Eiropas Savienības fondu un citas ārvalstu finanšu palīdzības jomās.

ASV ir izteikušas brīdinājumu, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti