Dienas ziņas

Aicina pieņemt ģimenē bāreņus

Dienas ziņas

Diennakts grupiņas joprojām pieprasītas

"Limbažu siers" meklē jaunus produkcijas noieta tirgus

«Limbažu siera» atradis noieta tirgu Eiropā un Kazahstānā; tomēr ražot nākas mazāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pagājušā gada nogalē veiksmīgi uzsācis darbu uzņēmums “Limbažu siers”, bet šobrīd tas spiests meklēt jaunus produkcijas noieta tirgus, jo līdz šim viss saražotais tika eksportēts uz Krieviju. Ražošana gan nav apstājusies, un siera kravas jau ceļo uz Eiropu un Kazahstānu, tiek risinātas sarunas ar Turciju. Tomēr uzņēmuma īpašnieks atzīst – stresa šobrīd pietiek.

„Limbažu siera” noliktavas piepildītas ar siera rituļiem. Tajā ir uzkrājums vēl no laika, kad eksports apstājās pavisam, un tādiem apjomiem, kādi tika ražoti Krievijas tirgum, pagaidām nav pieprasījuma. Tāpēc arī šobrīd sieru te ražo mazākā daudzumā.

Lai palīdzētu piena piegādātājiem, rasta iespēja pienu pārdot Baltkrievijai. Pēc siera gan tur nav pieprasījuma, arī ar pircējiem Eiropā strādāt ir savādāk nekā ar Krieviju. „Krievija maksāja uz priekšu un tad saņēma preci, tad Eiropa saņem preci un pēc tam 30 dienās samaksā. Un te ir tas caurums. Man veselu mēnesi uzkrājas siers kaut kur līguma ietvaros, bet nauda atnāk tikai pēc mēneša,” stāsta AS “Limbažu siers” valdes priekšsēdētājs Ēvalds Putniņš.

Nu tiek risinātas sarunas ar banku, lai iegūtu papildus apgrozāmos līdzekļus. Lai arī sākotnēji uzņēmums to nebija plānojis, tiek domāts arī par pievēršanos Latvijas tirgum. „Pietiekami daudz ražotāju un pietiekami pilns tas tirgus. Lai gan ir tas vecu vecais teiciens, ka pilnā tramvajā vienmēr vēl kāds var iekāpt. Un līdz ar to, es varētu iespiesties ar savu sieru. Droši vien, ka būs jāstrādā pie tā,” saka Putniņš.

Siera ražošanas meistars Edgars Zeidmanis stāsta, ka pagaidām noskaņojums ir optimistisks. Lai gan jau sākoties problēmām ar Krievijas tirgu, bijis skaidrs - tas ietekmēs arī viņus. „Sapratām, ka gan jau kaut kā bez sekām tas nebūs, ka drusciņ tas kaut kā ietekmēs. Bet mēs jutāmies droši, ka gan jau atradīsim ceļu, kā turpināt ražošanu un savu sieru tirgot tālāk. Siers top šodien, jā, šodien atkal pods griežas un kā jau katru dienu, tikai drusciņ mazāk,” stāsta Zeidmanis.

Uz kādām kompensācijām Ēvalds Putniņš īpaši necer, viņš vērtē – vislabāk tomēr ir pašam paļauties uz savām spējām un varēšanu, tāpēc nu jācīnās, lai veiksmīgi uzsāktā ražošana nebūtu jāapstādina. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti