Limbažu pusē vietvaras gandarītas par ES finansējuma kvotām grants ceļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pašlaik bijušā Limbažu rajona novadu speciālisti ir zemajā startā, lai tuvotos Eiropas Savienības (ES) solītajam finansējumam pašvaldības grants ceļu sakārtošanai. Finansējums katram novadam iedalīta kā kvota, tāpēc pašvaldībām nebūs par šo naudu jākonkurē.

Atbalsts grants ceļu sakārtošanai paredzēts pamatpakalpojumu un ciematu atjaunošanai lauku apvidos, tā mērķi ir uzņēmējdarbības attīstība un lauku apdzīvotības saglabāšana. Kvotas lielums atkarīgs no pašvaldības grants ceļu kopgaruma katrā novadā, arī cik lauksaimniecības dzīvnieku reģistrēti un cik lielas ir laukaugu platības.

Limbažu pusē visvairāk finanšu paredzēts Limbažu novadam - 2,23 miljoni eiro, Krimuldas novada grants ceļi saņems 970 tūkstošus eiro, Alojas – 910 tūkstošus, savukārt Salacgrīvas novads – 880 tūkstošus eiro. Tam klāt vēl 10% pašvaldību līdzfinansējums.

Uzrunātie novadu speciālisti ir apmierināti, ka, salīdzinot ar pieredzi citu Eiropas finansējumu apgūšanā, šoreiz nav steiga dokumentu sagatavošanā pretendēšanai, jo to var izdarīt līdz 2019.gada beigām. Nav arī steigas naudas apgūšanā.

Līdz naudas saņemšanai un likšanai lietā vēl paies kāds laiks, jo vispirms ir jāsagatavo nepieciešamā dokumentācija iesniegšanai Lauku atbalsta dienestā (LAD) un ir jābūt tehniskajiem projektiem. Bet pirms tam jātiek skaidrībā, kuri ir prioritārie labojamie ceļi. Tāpēc visos Limbažu puses novados notiek vai jau notikusi šo ceļu apsekošana.

Limbažu novada Attīstības nodaļas vadītājs Ģirts Ieleja atzīst, ka šī finansējuma apgūšanā, lai arī ir savi strikti noteikumi, tomēr ir arī demokrātija, jo pašiem ir iespēja noteikt kritērijus labojamo ceļu izvēlei, kā arī izvēlēties objektus. Pagājušajā nedēļā Limbažu novadā deputāti apstiprināja kritērijus, kā izvēlēsies šos sakārtojamos ceļus, notikušas arī konsultācijas ar pagastu pārvaldniekiem un tapusi aptuvena karte, kurus ceļus labos. Ar to var iepazīties pagastu pārvaldēs. Nākamnedēļ visos Limbažu novada pagastos sāksies konsultācijas ar uzņēmējiem un citiem interesentiem, lai uzklausītu arī viņu priekšlikumus.

Tiek prognozēts, ka grants ceļu uzlabošana šajā ES atbalsta pasākumā varētu sākties nākamvasar. Novados steidz izvēlēties labojamos ceļus, lai pirms sniega vēl veiktu to topogrāfiju, kā arī pa ziemu varētu organizēt iepirkumus projektēšanai un būvniecībai, saņemtu LAD akceptu un pavasarī jau sākt reālus darbus.

Visās pašvaldībās, protams, priecājas par iespēju piesaistīt šādu finansējumu grants ceļiem. Lai gan tiek piesaukti miljoni, tomēr tas nav daudz. Pašvaldībās lēš, ka ar miljonu eiro pietiks aptuveni 30 kilometru ceļa sakārtošanai. Alojas novada izpilddirektoru Mārtiņu Kļaviņu, piemēram, uztrauc, ka šādas lielas naudas parādīšanās ceļu būvniecības tirgū izsauks cenu pieaugumu gan grantij, gan ceļinieku pakalpojumiem. Ceļu būvniecības tirgū varētu rasties cenu burbulis.

Pilsētām, kurās ir vairāk nekā 5000 iedzīvotāju, finanses no šīs programmas nepienākas. Tātad Limbažos grants seguma brauktuvēm šis finansējums netiks, tās būs jāuzlabo par pašvaldības līdzekļiem. Pagājušonedēļ arī noslēdzās pilsētas grants ielu uzlabošana. Dažādos posmos 30 ielās tika uzbērts grants maisījums, kam piejaukts frēzētais asfalts - ar šāda maisījuma uzbēršanu ielām vismaz uz aptuveni trim gadiem tiek uzlabota brauktuves kvalitāte. Iedzīvotāji labprāt piedzīvotu nopietnāku ielu rekonstrukciju, bet pašvaldība to nevar atļauties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti