Dienas ziņas

Mediķiem janvārī pieaugs algas

Dienas ziņas

Turpinās labdarības maratons "Dod pieci!"

Limbažu novadā ievieš paaugstināto NĪN likmi

Limbažu novadā būs paaugstināts NĪN mājām bez deklarētiem cilvēkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Limbažu novads, pārņemot Rīgas, Carnikavas, Saulkrastu un vēl citu pašvaldību pieredzi, ar 1.janvāri piemēros paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi dzīvojamiem īpašumiem, kuros neviens nav deklarējies. Pašvaldība tā cer palielināt novadā deklarēto iedzīvotāju skaitu par aptuveni diviem tūkstošiem, bet iedzīvotāji šādu jaunumu vērtē kritiski.

Jānis Zande dzīvo Skultē un ir tur deklarējies, bet Limbažu novadā no vectēva mantojis arī lauku īpašumu, kur vīrietis kopj zemi un tuvākajā nākotnē cer sagaidīt upeņu ražu.

Kā pats teic, šī māja nav piemērota dzīvošanai un vieglāk to būtu vienkārši nojaukt.

Ar jauno gadu šai ēkai tiks piemēros NĪN 1,5% apmērā, ja līdz tam šeit neviens nedeklarēsies.

"Ja viņi [pašvaldība] ar kaut kādām ekonomiskam svirām, sauksim tos nodokļus tā, spiež mani fiktīvi deklarēties, es domāju, ka tas ir prettiesiski, es to nedarīšu nekādā gadījumā, man tas nav vajadzīgs," teica Limbažu novada iedzīvotājs Jānis Zande.

Tikmēr Limbažu novada Nekustamā īpašuma un teritoriālā plānojuma nodaļas vadītāja Līga Viļčinska atzīmē: "Mūsu pašvaldībai nav akcents, lai cilvēki maksātu paaugstinātu šo nodokli. Uzsvars ir uz to, lai deklarējas cilvēki dzīvojamās mājas, dzīvokļos, kur viņi dzīvo.

Mazās dārza mājas līdz 40 kvadrātmetriem, tās netiek apliktas uz nodokli, neskatoties uz to, vai ir cilvēki tur deklarējušies vai nav."

Kungs dzīvo Skultē un atzīst, ka tur uz pastāvīgu dzīvi pārceļas arvien vairāk cilvēku un to mājas noteikti ir lielākas par 40 kvadrātmetriem.

"Es patlaban skatos, ka viņi cenšas nopirkt divas būdas blakām, tagad viņiem jau ir kaut kādi tur 1200 kvadrātmetri, viņi uzceļ māju, šajā mājā dzīvo, brauc no Rīgas un dzīvo, un Rīgas dzīvokli izīrē kam? Lauku puikām, kam te nav, ko darīt, kas te nevar uzsākt savas lietas," sacīja Jānis Zande.

Pašvaldībā noprotams, ka tieši agrāko dārzkopības ciematu iedzīvotāju dēļ arī pieņemts lēmums par NĪN palielināšanu.

Skultes pagastā uz doto brīdi paaugstināts NĪN varētu tikt piemērots 2154 mājām.

"Viņiem kļūst aktuāla ūdens piegāde, atkritumu izvešana, infrastruktūra, ceļi. Un tas prasīs daudz līdzekļu, un, salīdzinot ar citiem pagastiem, kur samazinās iedzīvotāju skaits, Skultē palielinās," skaidroja Viļčinska.

Tās dārza mājas, kas ir mazākas par 40 kvadrātmetriem, netiks apliktas ar paaugstinātu NĪN, piemēram, Limbažu nomalēs un Umurgā visas dārza mājas esot līdz 40 kvadrātmetriem.

Jaunbūvēm un būvēm, kuru piederība nav noskaidrota, nodoklis netiek piemērots. Tāpat arī, ja būve reģistrēta kā saimniecības ēka, tai NĪN nepiemēro, pat ja tā izbūvēta pastāvīgai dzīvošanai, kas Skultes pusē arī neesot retums. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti