Panorāma

Lestenē piemin leģionārus

Panorāma

Iesāktās "AstraZeneca" vakcīnas nonāk izlietnē

Likvidējamā "Aqua Riga" zaudējumi – vairāk nekā 173 000 eiro

Likvidēs kritizēto uzņēmumu «Aqua Riga»; reorganizācija varētu notikt arī «Rīgas namu pārvaldniekā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja otrdien lēma par pašvaldības līdzdalības pārtraukšanu uzņēmumā "Aqua Riga". Rīgas dome varētu pārskatīt arī citu uzņēmumu jēdzīgumu, reorganizācija varētu notikt arī "Rīgas namu pārvaldniekā".

Rīga likvidēs kritizēto uzņēmumu «Aqua Riga»; reorganizācija varētu notikt arī «Rīgas namu pārvaldniekā»
00:00 / 03:10
Lejuplādēt

Uzņēmumu "Aqua Riga" izveidoja 2012. gadā kā kapitālsabiedrības "Rīgas ūdens" meitasuzņēmumu. Tā darbības mērķis bija un arvien ir fasētā dzeramā ūdens ražošana un realizācija. Kopš dibināšanas uzņēmums lielākoties strādājis ar zaudējumiem. Rīgas jaukšanos pudeļu ūdens pārpildītajā biznesā daudzu gadu garumā asi nosodījusi Konkurences padome, taču iepriekšējā Rīgas vadība kritiku ignorēja, turpinot ieguldīt resursus saimnieciskajā darbībā, kas pašvaldībai nepadodas. Tagad, nomainoties Rīgas politiskajai vadībai, ar rosinājumu izbeigt pašvaldības līdzdalību "Aqua Riga" nāk klajā pats "Rīgas ūdens".

"Šī uzņēmuma visdrīzākais liktenis būs tāds, ka šis uzņēmums tiks likvidēts.

Kopš dibināšanas “Aqua Riga” pārsvarā strādājis ar zaudējumiem, un uzņēmuma 2019. gada pārskatā redzams, ka iepriekšējo gadu nesegtie zaudējumi pārsnieguši 173 000 eiro. 

Tomēr joprojām pastāv iespējas tāpat arī skatīt, kā izmantot šo resursu, kas ir ieguldīts šajā produktā, kas ir fasētais dzeramais ūdens – gan pudeles dizains kā reprezentatīvas iespējas, gan zīmols, kas tomēr ir atpazīstams. Un galīgais lēmums, acīmredzot, jāpieņem Rīgas domei," pastāstīja "Rīgas ūdens" pārstāvis Artūrs Mucenieks.

Komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis ("Par"/"Progresīvie") arī norādīja, ka pašvaldības uzņēmumiem jākalpo par piemēru pārejai uz zaļu, ilgtspējīgu darbību, bet ilgtspējīga ūdens resursu izmantošana un fasētā ūdens ražošana ir savstarpēji pretrunīgi.

"Mūsu redzējums un stratēģija ir iesaistīt iedzīvotājus ūdens piesārņojuma samazināšanā. Nepieciešams nodrošināt, ka Rīgā tīrs dzeramais ūdens ir pieejamāks, uzlabojot infrastruktūru mājās, bet ūdens patēriņš plastmasas pudelēs samazinās gan pašvaldības iestādēs, gan citur pilsētā. Tāpēc ir vajadzīgs šāds lēmums," norādīja Cepurītis.

Kā informēja "Rīgas ūdens" valdes priekšsēdētāja Dagnija Kalniņa, līdzdalības izbeigšana "Aqua Riga" notiks atbilstoši Komerclikumā ietvertajam regulējumam par kapitālsabiedrības likvidāciju. "Aqua Riga" darbības kopējos rezultātus būs iespējams apzināt darbības pārtraukšanas procesā, izvērtējot ieguvumus no uzņēmumam piederošo aktīvu – "Aqua Riga" zīmola un iekārtu perspektīvās izmantošanas iespējām.

Rīgas domei daļas ir 15 kapitālsabiedrībās, no kurām 13 pilnībā pieder pašvaldībai. Saskaņā ar likumu domēm ik pēc pieciem gadiem ir jāpārvērtē, cik jēdzīga ir pašvaldības dalība tās uzņēmumos. Kā paskaidroja Rīgas pašvaldības izpilddirektora padomniece un Komercdarbības nodrošinājuma pārvaldes priekšnieka pienākumu pildītāja Ilze Spūle-Statkus, ņemot vērā politiskās vadības nomaiņas procesu, domes uzņēmumu izvērtējums ir iekavējies. Domnieki gala lēmumus varētu pieņemt aprīlī, bet lielākā daļa kapitālsabiedrību domei paliks.

"Jautājums, piemēram, par līdzdalību "Rīgas namu pārvaldniekā". Viedoklis bija tāds, ka līdzdalība saglabājas uz laiku, līdz dzīvokļu īpašnieki māju pārvaldīšanu pārņem savā kompetencē. Bet jāsaka, ka šobrīd jau ir iespēja un arī jaunais definētais vispārējais stratēģiskais mērķis parāda to,

ka deputātiem ir vēlme domāt, kā drīzāk nevis izbeigt "Rīgas namu pārvaldnieka" sniegto pakalpojumu, bet gan to attīstīt.

Un veidot pilnīgi jaunu izpratni par sniegto pakalpojumu, nodrošinot citā līmenī, kas atkal dotu pamatu, piemēram, šai līdzdalības saglabāšanai ilgtermiņā," stāstīja Spūle-Statkus.

Par "Aqua Riga" nākotni vēl jālemj domes sēdē. Pēc tam karstākās diskusijas varētu būt gaidāmas par to, cik ļoti pašvaldībai ir vajadzīgi "Rīgas satiksmes" meitasuzņēmumi "Rīgas acs" un "Rīgas karte". To bizness ir reklāmu izvietošana sabiedriskajā transportā un e-talonu sistēmas uzturēšana. Darbošanās šajās nišās daudzkārt raisījusi kritiku par izšķērdīgiem tēriņiem un Rīgas naudas aizplūšanu privātās un politiski pietuvinātās kabatās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti