Likvidējamā «ABLV Bank» sāk kreditoru prasījumu izmaksas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Oktobrī likvidējamā "ABLV Bank" sākusi jaunu posmu pašlikvidācijas procesā — veikta pirmā izmaksa bankas atzītajam kreditoram, kuram veiktas visas pārbaudes saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) saskaņoto metodoloģiju, informēja bankā.

Izmaksas sāktas Kredītiestāžu likumā noteiktai kreditoru 2. kārtai, kurā pašlaik ir 865 kreditori ar kopējo atzīto prasījumu apmēru 347 miljoni eiro. Tās ir privātpersonas, kā arī mazie un vidējie uzņēmumi.

“Līdz šim Latvijā un Eiropā šāda veida kreditoru pārbaudes nav īstenotas. Tas mums lika izveidot pilnīgi jaunus procesus un procedūras, lai šo pārbaužu mehānismu iedarbinātu. Jā, tas prasīja ilgāku laiku kā plānots, taču šobrīd sagatavošanās darbs ir paveikts un pirmais tests veiksmīgi īstenots, lai sāktu  naudas izmaksu kreditoriem,” skaidroja bankas likvidators Arvīds Kostomārovs. 

Atzīto kreditoru prasījumu izmaksas tiek veiktas tikai tad, ja pēc kreditora pārbaudes netiek konstatēti normatīvajos aktos noteiktie šķēršļi šādu izmaksu veikšanai. Pārbaudes saskaņā ar metodoloģiju veic starptautiskā EY konsultantu komanda no piecām valstīm, tai skaitā ASV. Pašlaik pārbaudes process sākts jau vairākiem simtiem kreditoru. 

Pārbaužu veikšanai kopš šī gada 6. marta, kad FKTK saskaņoja metodoloģiju, EY izstrādāja nepieciešamās procedūras, izveidoja pārbaužu speciālistu komandu un apmācīja speciālistus metodoloģijas piemērošanā. Tāpat EY ieviesa atbilstošus IT programmu rīkus, izveidoja drošu IT vidi pārbaužu veikšanai un veica testus sistēmu darbības pārbaudei. Banka ieviesa visas nepieciešamās atbalsta procedūras. 

Pārbaužu procesu veido trīs posmi:

  • kreditora izpētes process — identifikācija, patiesā labuma guvēja noskaidrošana, labklājības un naudas līdzekļu izcelsmes analīze, politiski nozīmīgas personas statusa identifikācija;
  • kreditora un ar to saistīto partneru vēsturiski veikto operāciju pārbaude, kas ietver kontos veikto maksājumu un darījumu ar finanšu instrumentiem analīzi;
  • kreditora un ar to saistīto partneru pārbaude pret starptautisko (ES, ANO, OFAC) sankciju sarakstiem un iespējamo sankciju prasību pārkāpšanas identificēšana.

Bankas aktīvu apjoms septembra beigās ir 2,36 miljardi eiro, kas ir pilnīgi pietiekams, lai segtu visus kreditoru prasījumus. Plānots, ka 2020. gada pirmajā pusē tiks sāktas izmaksas arī lielākajai kreditoru kārtai, kurā pašlaik ir vairāk nekā 2000 kreditoru ar kopējo atzīto prasījumu apmēru 1,5 miljardi eiro.

Kopš 2018. gada 3.marta tiek izmaksātas arī garantēto noguldījumu atlīdzības, ko veic banka "Citadele". Līdz 2019. gada oktobra sākumam tās saņēmuši vairāk nekā 13 700 bijušo "ABLV Bank" klientu, kuriem izmaksāti 440 miljoni eiro jeb 91% no Noguldījumu garantiju fondam pārskaitītās naudas. Visu garantēto noguldījumu atlīdzībām nepieciešamo naudu no saviem līdzekļiem nodrošināja "ABLV Bank".

KONTEKSTS:

ASV Finanšu ministrija Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FinCEN) ziņojumā pērn februāra pirmajā pusē norādīja uz "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās. Pēc tam banka piedzīvoja reputācijas problēmas, un "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē pērn februāra beigās pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju. Eiropas Centrālā banka komercbankas licenci anulēja 2018. gada 11. jūlijā. "ABLV Bank" paredz, ka komercbankas likvidācijas process varētu ilgt aptuveni piecus gadus.

Banka ASV pārmetumus noliedza.

Vairāk nekā astoņus mēnešus pēc "ABLV Bank" lēmuma par pašlikvidāciju FKTK saskaņoja bankas kreditoru pārbaudes metodoloģiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti