4. studija

Sācies labdarības maratons "Dod pieci!"

4. studija

Kā kopš eiro ieviešanas mainījusies vērtība Latvijas latu kolekcijai?

Kāpēc uzņēmums aicina ziedot, bet čekā parādās, ka tas ir pirkums?

Likums neliedz ziedojumu norādīt čekā kā pirkumu, bet iesaka nemaldināt cilvēkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai gan saskaņā ar likumu arī ziedojums var parādīties čekā kā pirkums, bet tas var maldināt ziedotājus, tāpēc ieteicams čekos norādīt precīzāku informāciju, vēstīja LTV raidījums “4. studija”.

Kāds raidījuma skatītājs informēja, ka  ēdināšanas uzņēmumā “McDonald’s”  jau kādu laiku pārdevēji piedāvā ziedot Bērnu fondam 1,8 eiro, par ko tiek dāvināts atstarotājs.

“Vairākas reizes esam piekrituši ziedot, bet, kad ieskatījos čekā, tur par mūsu ziedojumu ne miņas, proti, čekā rakstīts, ka esam par 1,8 eiro nopirkuši atstarotāju. Kā tad tā?” neizpratni pauda skatītājs.

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes Nodokļu un nodevu grāmatvedības metodikas daļas vadītāja Kristīne Ābola skaidroja, ka “likuma priekšā nekas nav pārkāpts, ziedojums tas ir, bet pareizāk noteikti būtu norādīt, ka tas ir ziedojums, lai nemaldinātu to cilvēku, kurš ir ziedojis šo naudiņu. Noteikti tas saprotamākais būtu, ja tur būtu norādīts šis ziedojums”.

 Par ziedojumiem nav jāmaksā nodokļi, un to čekā var arī redzēt. Taču šāds čeks “par pirkumu” ziedotājus var maldināt - vai vispār ziedojums ir noticis un vai samaksātā summa tiešām nonāks tai paredzētajā mērķī.

“Tas noteikti pašam uzņēmumam ir jāsaprot, ja viņam tiešām tie ziedotāji sāk jautāt, vai tiešām šī nauda tiek tālāk ziedota, tad viņam būtu jāinformē un droši vien arī jāizmaina tā čeka informācija, lai tiešām pārliecinātos, ka tur ir ziedojums, un man ir sirds mierīga, ka tālāk tas ir ziedojums,” norādīja Ābola.

Viņa pieļāva, ka konkrētajā gadījumā uzņēmums izvēlējās citu čeka noformējumu iekšējai kontrolei, cik šie atstarotāji ir iedoti par saņemtajiem ziedojumiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti