LIKT asociācija: 5G izmantošanu ierobežo iekārtu pieejamība; Latvijai – iespēja radīt inovatīvus risinājumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai gan vairāki mobilo sakaru operatori paziņojuši, ka strādā pie 5G ieviešanas Latvijā, šīs tehnoloģijas izmantošanu ierobežo iekārtu pieejamība. Tāpēc pašlaik svarīgi domāt un radīt inovatīvus risinājumus, ziņu portālam LSM.lv norādīja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

Bāliņa uzsvēra, ka 5G ir jaunas iespējas pilnīgi visās nozarēs: “Mēs runājam par būtisku digitālo transformāciju, kur mākslīgais intelekts un lietu interneta sensoru tehnoloģijas uzlabos gan pilsētvidi, gan veselības aprūpi, gan mūsu ikdienu. Līdzīgi kā mobilā interneta pieslēgums datoram un telefonam 5G nodrošinās  ātrākas, efektīvākas un drošākas komunikācijas iespējas dažādiem glābšanas servisiem, rūpniecībai un infrastruktūrai.”

Pašlaik pasaulē 5G esot pēdējā sagatavošanās fāzē, un Latvija ir viena no pirmajām valstīm, kas jau tikusi soli priekšā un ievieš 5G reālā darbībā. Visi Latvijas operatori ir paziņojuši, ka strādā pie 5G ieviešanas Latvijā.

Vienlaikus LIKTA vadītāja atzina, ka šobrīd 5G iekārtu pieejamība ir ierobežota un Latvijā tās vēl nav nopērkamas. Tādēļ, visticamāk, 5G tīkla izmantošana būs aktuālāka vairāk šī gada beigās un plašāk – nākamā gada sākumā.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka būtiskākais saistībā ar 5G ieviešanu – jau pašlaik domāt un radīt inovatīvus risinājumus, ko 5G tīklā izmantot.

“Mobilo sakaru tīkla attīstības ziņā esam starp līderiem pasaulē, un šī iespēja ir jāizmanto, lai celtu Latvijas konkurētspēju,” norādīja Bāliņa.

KONTEKSTS: 

Mobilo sakaru operatori  "Latvijas mobilā telefons" (LMT) un “Tele2” jūlija vidū atsevišķās Latvijas vietās iedarbinājuši 5G mobilo sakaru bāzes stacijas, informēja uzņēmumos. “Bite” savu pirmo 5G staciju testa režīmā ir palaidusi šī gada jūnijā.

LMT prezidents Juris Binde gan norādīja, ka 5G ir industriāla tehnoloģija, kas paredzēta  industriālo un tehnoloģisku procesu vadībai, ne plašai sabiedrībai. Arī vairāki eksperti uzsver, ka lielā mērā 5G mobilie sakari gala patērētājiem var palikt nepamanīti, jo šajā tehnoloģijā paredzētais sakaru ātrums ir tik liels, ka nav īsti vajadzīgs parastam lietotājam, tāpēc biežāk tam būs pielietojums dažādās industrijās.

Vienlaikus eksperti skaidro, ka 5G tehnoloģiju, pateicoties tās zibenīgajam ātrumam, var dēvēt par potenciāli jaunu industriālo revolūciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti