Panorāma

Šovakar Eirovīzijas fināls

Panorāma

"Pelēkā zona"- sodu politikas maiņa PVN shēmotājiem

"Kāpostgeita" Lietuvā pret augstajām cenām

Lietuvieši protestē pret augstajām pārtikas produktu cenām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Protestējot pret dzīves dārdzību, Lietuvas iedzīvotāji šonedēļ vienojās akcijā “Neiesim lielveikalos trīs dienas!” Akcija, kas saukta arī par “kāpostgeitu”, radās sociālajos tīklos neapmierinātībā ar ziedkāpostu cenām. Un izvērtās plašumā, jo dārgāks kļuvis teju viss. Dažas dienas piedzīvojuši pircēju boikotu, sestdien vairāki lielveikali izsludinājuši zemo cenu akcijas un iepirkšanās maratonus. Neskatoties uz to, ka oficiāli izpārdošanas bija ieplānotas jau iepriekš, pircēji to uzskata arī par savu – lai gan nelielu, tomēr uzvaru.

Sestdien Lietuvas pilsētās bija ieplānoti puķkāpostu revolūcijas kārtējie protesti. Kaut arī sociālajos tīklos ap 1000 lietotāju pieteica piedalīšanos protestā, Klaipēdā atnāca vien kādi divi simti. Arī Kauņā vairāki simti devās gājienā, taču galvaspilsētā - bez iepriekšējas pieteikšanas - pircēji devās uz lielveikaliem, kas tieši šajās brīvdienās rīko iepirkšanās maratonus.

Šodien autostāvvietas pie lielveikaliem ir pārpildītas. Bet arī pirms dažām dienām, kad iedzīvotāji centās pārmācīt lielveikalu īpašniekus, pircēju bija tikai nedaudz mazāk nekā parasti. Par to oficiāli paziņoja lielveikalu tīklu pārstāvji. Neoficiālās sarunās pie kasēm pārdēvēji stāsta par saviem novērojumiem – pirmajā un otrajā dienā cilvēku bija gandrīz kā ierasts, taču trešā diena tiešām jau vairāk atgādināja boikotu.

„Tas [boikots] bija, lai viņi neaizmirstu, ka mēs te esam. Brīžiem, manuprāt, neatceras,” saka pircēja Rūta.

Viļņas Universitātes pasniedzējs, mediju eksperts Viktors Deņisovs spriež - ja arī nebūtu bijusi „kāpostgeita”, tik un tā parādītos kaut kas līdzīgs:

„Kā man zināms, vispirms bija čeka bilde no veikala. Šo bildi izplatīja sociālajos tīklos. Un tur bija norādīts, ka par puķkāpostiem cilvēks samaksājis fantastisku summu, fantastisku tieši par šo produktu.”

Uz dažām stundām „Maximas” pārstāvji pat mēģināja sasasitīt protestus ar “Maskavas roku”, taču tajā pašā dienā mainīja savu viedokli. Un tīkla ģenerāldirektors pat atvainojās.

Eiroskeptiķi piemin pārēju no litiem uz eiro un vainīgos meklē lēmumā par atteikšanos no nacionālās valūtas. Lietuvas premjers norādīja uz lielveikalu pārmērīgo vēlmi piepelnīties. Taču vairāki ekonomisti norāda arī uz citiem faktoriem – tieši pēdējā laikā būtiski samazinājies pircēju skaits no Baltkrievijas. Lietuvas austrumu kaimiņi pārdzīvo spēcīgu ekonomikas krīzi, kas ietekmē Baltkrievijas rubļa kursu.

Savukārt pensionāre Emīlija par protestiem ir dzirdējusi, bet nepiedalījās. Viņa arī bez protesta akcijām iepērkas vienu reizi nedēļā, pensija maza, biežāk nevar atļauties. Viņa vaino nevis lielveikalu tīklus, bet politiķus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti