Pasaules panorāma

Spriedze pie Grieķijas robežas nerimst

Pasaules panorāma

"COVID-19" negatīvi ietekmē aviāciju

Lietuvā koronavīruss paver biznesa iespējas

Lietuvas uzņēmēji saskata jaunas iespējas «Covid-19» epidēmijas laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jaunais koronavīruss "Covid-19” atstājis negatīvas sekas arī uz pasaules ekonomiku un tirdzniecību, graujot globālās piegāžu ķēdes. Īpaši pēc daudzu fabriku slēgšanas epidēmijas epicentrā Ķīnā. Tikmēr ražotāji un eksperti mūsu dienvidu kaimiņvalstī Lietuvā mākonim redz sudraba maliņu un šajā situācijā saskata arī iespējas.

Pusotrs miljons metru mēbeļu auduma – aptuveni tik daudz gadā saražo Lietuvas tekstilizstrādājumu ražotājs "Audejas”. Uzņēmums plāno pievienot vēl trešo darba maiņu - vairumtirgotāji meklē piegādātājus, kas aizvietotu tirgū radušos iztrūkumu. Tā iemesls – koronavīrusa uzliesmojums epidēmijas epicentrā Ķīnā un tur esošo rūpnīcu slēgšana.

"Pie mums vērsušies ar piedāvājumiem, ka mēs varētu sākt ražot audumu, kas ļoti līdzīgs tādam, kurš pēkšņi pazudis no tirgus. Mums ir sortiments, par kuru mums patlaban notiek sarunas pārdošanai lielos apjomos. Un, protams, jo lielāki apjomi, jo vieglāk ir organizēt ražošanu. Domāju, ka varēsim piedāvāt daudz konkurētspējīgākas cenas nekā līdz šim," teica “Audejas” direktors Darjus Lutkevičs.

Briļļu lēcu izgatavotājs “BOD Lenses” jaudu jau palielinājis un sācis ražot trīs darba maiņās. Tagad šajā rūpnīcā mēnesī izgatavo aptuveni divus tūkstošus  briļļu lēcu un citu optikas produktu. “Ja salīdzina ar pagājušā gada pirmajiem diviem mēnešiem, tad mūsu ražošanas apjomi pieauguši par 30%," norādījis “BOD Lenses” direktors Vitauts Tumins.

Rūpnieki gan neizslēdz iespēju, ka viņiem var nākties vērsties pie Lietuvas valdības pēc palīdzības finanšu garantiju un nodokļu atvieglojumu formā, ja koronavīrusa krīze padziļināsies. Tomēr eksperti saskata iespējas, ka šajā laikā tirgi var pārkārtoties par labu Eiropas Savienībā ražotām precēm, un vietējie uzņēmumi var izmantot šo iespēju.

“Lietuvas biznesam ilgtermiņa ieguvums no koronavīrusa var būt fakts, ka patlaban ražotāji Eiropas Savienībā ir ļoti atkarīgi no Ķīnas importa. Un tagad ražotāji mēģinās pielāgot piegādes ķēdes, mazināt atkarību no Ķīnas un daļu ražošanas un noteiktas funkcijas pārcelt uz Eiropas Savienību. Un Lietuvas uzņēmumi no tā var būt ieguvēji," pauda ekonomists Aleksandrs Izgorodins.

Tajā pašā laikā arī Lietuvai secen nav gājusi koronavīrusa globālā satraukuma izraisītais medicīnisko aizsarglīdzekļu trūkums. Personāls slimnīcā Kauņā ķēries pie pārbaudītām metodēm un pats šuj medicīniskās sejas maksas. Uzstādītais mērķis – sašūt 700 aizsargmasku dienā, līdz izgatavotas desmit tūkstoš maskas. Ar to vajadzētu pietikt gan ārstiem, gan pacientiem. Bet alkohola rūpnieki apsver savas ražošanas līnijas pielāgot roku dezinfekcijas šķidrumu izgatavošanai.

KONTEKSTS:

Jaunais koronavīruss "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Lai nepieļautu vīrusa izplatību, Ķīna paziņojusi par valsts mēroga ierobežojumiem.  Pasaules Veselības Organizācija norāda, ka "Covid-19" sasniedzis globālās pandēmijas līmeni.

Vīruss izplatījies arī ārpus Ķīnas, tostarp vairākās Eiropas valstīs. "Covid-19" konstatēts arī Latvijā un pārējās Baltijas valstīs.

Starptautiskās organizācijas vērš uzmanību uz to, ka jaunais "Covid-19" koronavīruss izraisīs ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos. Turklāt pesimistiskākie scenāriji liecina pat par pirmo globālo ekonomisko lejupslīdi kopš finanšu krīzes pirms vairāk nekā desmit gadiem. Tas ietekmēs arī Latviju, un vienas no pirmajām no koronavīrusa cieta aviopārvadājumu un tūrisma nozares.

Marta sākumā Latvijas Tūrisma operatoru un aģentu asociācija informēja, ka puse jeb 50% visu marta ceļojumu ir atcelti cilvēku pārlieku lielas piesardzības dēļ, kas saistīta ar koronavīrusu "Covid-19". Ieteikumi un rekomendācijas, biežāk uzdotie jautājumi un atbildes par koronavīrusa izraisīto uzliesmojumu pieejami Veselības ministrijas tīmekļvietnē, Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē, kā arī IZM tīmekļvietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti