Lietuvas prezidents iesaka Piebalgu iecelt par ES koordinatoru Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizācijas jautājumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda ierosinājis iecelt bijušo Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisāru Andri Piebalgu par ES koordinatoru, kas rūpētos par Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizēšanu ar Eiropas elektrotīkliem.

Kā žurnālistiem pastāstījis Nausēda, kas uzturas Briselē, Piebalga kandidatūru viņš apspriedis, tiekoties ar ES institūciju līderiem.

"Es izvirzīju šo ideju un norādīju uz cilvēku, ar kuru ir runāts par šādu koordinatora pozīciju. Tas ir bijušais enerģētikas komisārs Piebalga kungs," viņš sacījis.

Kā uzskata Lietuvas prezidents, koordinatora iecelšana ļautu saskanīgāk īstenot sinhronizācijas projektu.

Pēc Nausēdas teiktā, lēmums šai jautājumā tiks pieņemts novembrī, kad būs sācis darbu jaunais ES enerģētikas komisārs.

"Domāju, pagaidīsim, kamēr būs iecelts enerģētikas komisārs, un tad jau ar viņa padomniekiem runāsim, kā būtu efektīvāk - vai šim projektam vajadzīgs īpašs cilvēks (..), vai to tomēr labāk pārvaldīt no attiecīgā enerģētikas komisāra kabineta," viņš piebildis.

Baltijas valstis plāno līdz 2025.gadam atslēgties no tā dēvētā BRELL elektroapgādes loka, kas Latviju, Lietuvu un Igauniju savieno ar Baltkrieviju un Krieviju, un sinhronizēties ar Eiropas energosistēmu, lai samazinātu atkarību no Krievijā esošās infrastruktūras.

Paredzēts, ka sinhronizācijai tiks izmantots esošais Lietuvas un Polijas maiņstrāvas starpsavienojums "LitPol Link" un jauns papildu kabelis jūrā starp Lietuvu un Poliju.

ES enerģētikas komisāra amatu Andris Piebalgs ieņēma laikā no 2004. līdz 2010.gadam, bet no 2010. līdz 2014. gadam viņš bija ES attīstības komisārs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti