Lietuvas premjere: Baltijas valstīm pietiek ar vienu sašķidrinātās dabasgāzes termināli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Visu triju Baltijas valstu gāzes vajadzībām pietiek ar Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināli un Inčukalna pazemes gāzes krātuvi, tomēr tādam scenārijam ir savi riski, ceturtdien paziņojusi Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.

"Ir jāvērtē ne tikai terminālis, bet arī visa infrastruktūra, arī Inčukalns, un tad kopējā paketē valstis varētu darboties, tomēr tāds scenārijs nevar būt ērts, tāds scenārijs nav bez riska, kas noņemtu šo saspīlējumu," Lietuvas valdības vadītāja klāstījusi ziņu radiostacijai "Žiniu radijas".

Iepriekš Šimonīte sacījusi, ka ar Klaipēdas LNG jaudu nepietiek visu trīs Baltijas valstu pieprasījuma apmierināšanai. Savukārt Lietuvas enerģētikas ministrs Daiņus Kreivis trešdien, 13. aprīlī, paskaidroja, ka premjerministre bija domājusi, ka ar Klaipēdas termināli nepietiek Baltijas valstīm un Somijai, kas veido vienotu tirgu. Kreivis piebilda, ka Somija varot izmantot mazutu gāzes vietā.

Lietuvas enerģētikas ministrs norādīja, ka Baltijas valstīm pietiek ar Klaipēdas LNG termināļa jaudu, turklāt Somija un Igaunija gatavojas līdz nākamās apkures sezonas sākumam izveidot savu termināli.

"Baltijas valstīm, jā, pašlaik pietiek ar termināli. Atbilstoši esošajām jaudām, varbūt ar nelielu ierobežojumu lielākajiem patērētājiem, principā esam tiešām nodrošināti," klāstīja Lietuvas enerģētikas ministrs.

Arī Latvija ir paziņojusi par plāniem veidot savu LNG termināli, lai gan apzinoties, ka projektu nevarēs īstenot ātri.

Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministrs Tāvi Āss un Somijas ekonomikas ministrs Mika Lintile pagājušajā nedēļā vienojās, ka Somija un Igaunija kopīgi nomās peldošo LNG termināli.

KONTEKSTS:

Pirmdien, 11. aprīlī, valdību veidojošās partijas vienojās, ka Latvija varētu atteikties no Krievijas gāzes līdz ar nākamā gada sākumu. Lai nodrošinātu dabasgāzes piegādes, Ekonomikas ministrijai (EM) uzdots risināt pārrunas ar Igauniju par topošā Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izmantošanu, bet tuvākajos gados Latvijā tiks izveidots savs terminālis. Iepriekš premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") minēja divas Latvijā potenciālās termināļa attīstības vietas – Skultes un Rīgas ostu.

Ekonomikas ministrs iepriekš atzina, ka EM sākusi sarunas ar vairākiem potenciālajiem sašķidrinātas dabasgāzes termināļa investoriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti