Dienas ziņas

Strīds starp VARAM un Jelgavas novada pašvaldību

Dienas ziņas

Atvestās vakcīnas pagaidām nepotēs

Lietuvas pilsonis izcērt daļu sava meža lieguma zonā

Lietuvas pilsonis Papē izcērt daļu sava meža lieguma zonā – dienesti konstatē pārkāpumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) un Rucavas novada pašvaldība konstatējusi vairākus pārkāpumus Papes dabas parka teritorijā. Kāds Lietuvas pilsonis izcirtis daļu sava meža lieguma zonā. Saskaņā ar likumu to drīkst darīt sanitārās cirtes vajadzībai. Valsts meža dienests šādu apliecinājumu esot izsniedzis, taču vietējie iedzīvotāji uzskata, ka dabā tas izskatās pēc kailcirtes.     

ĪSUMĀ:

  • Kāds Lietuvas pilsonis izcirtis daļu sava meža lieguma zonā Papes dabas parkā.
  • Meža īpašnieks norāda - visas atļaujas viņam  ir sakārtotas.
  • Viņš vēlējies tur veikt sanitāro cirti, lai sakārtotu vidi, nevis veidotu ceļu uz jūru.
  • Vietēji vērsās pašvaldībā, kas konstatēja pārkāpumus un informēja dienestus.
  • Pašvaldība sola sākt administratīvo lietu.
  • Dabas aizsardzības pārvalde: Notika neatļauta koku atzarošana mežaudzē.
  • Par to DAP sāka administratīvā pārkāpuma procesu.
  • Valsts meža dienests atklājis: koki cirsti arī ārpus saskaņotās sanitārās cirtes.
  • Par to ziņos Valsts policijai.


Vēl nesen tur zaļoja simtgadīgi koki, bet šobrīd tur atrodas cirsma. To izdarījis kāds vietējais lietuvietis, kurš, pēc iedzīvotāju domām, tur vēlas veidot ceļu uz jūru.

Meža īpašnieks Jūliuss Grigs interviju “TV Kurzemei” atteicās sniegt, taču norādīja, ka visas atļaujas viņam ar atbilstošajām instancēm esot sakārtotas. Viņš stāstīja, ka pirms kāda laika iegādātā zeme ilgi bija pamesta un atstāta novārtā.

Grigs vēlējies tur veikt sanitāro cirti, lai sakārtotu vidi, nevis veidotu ceļu uz jūru.

Izzāģēti koki, kurus, viņaprāt, sabojājuši zem mizas dzīvojoši kaitēkļi. Par koku ciršanu vietējie iedzīvotāji informēja Rucavas novada pašvaldību, kas pēc savām pārbaudēm pagājušajā mēnesī konstatēja pārkāpumus.

Nekavējoties tika ziņots arī Dabas aizsardzības pārvaldei un Valsts meža dienestam.

“Koku ciršana notikusi arī ārpus meža zemes, līdz ar to ir skartas arī pašvaldības intereses, un nav dota meža ciršanas atļauja.  Tiks ierosināta administratīvā atbildība šajā jautājumā,” sacīja Rucavas novada domes izpilddirektors Edgars Bertrams.

Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģiona Administrācijas vadītāja Dace Sāmīte stāstīja, ka “daļa no īpašuma atrodas dabas parka “Pape” lieguma zonā, daļa neitrālajā zonā. Tas, ko mēs konstatējām, ka, veicot koku ciršanu, ir veikta koku atzarošana mežaudzē, kas ir pretrunā ar Ministru kabineta noteikumiem. Par šo gadījumu esam ierosinājuši administratīvā pārkāpuma procesu.”

Šobrīd iestādes soda apmēru vēl nevarēja nosaukt, jo vēl joprojām tiek veikta kaitējuma apmēra apzināšana.

Arī Valsts meža dienestā telefona sarunā ar “TV Kurzemi” stāstīja, ka dienests veicis dažādas pārbaudes konkrētajā teritorijā un konstatējis, ka koki cirsti arī ārpus saskaņotās sanitārās cirtes.

Dati par kaitējumu vēl tiek apkopoti, un, visticamāk, par šo rīcību tiks nosūtīts ziņojums Valsts policijai.

Pasaules Dabas fonda direktors Jānis Rozītis norādīja, ka šāds gadījums Latvijā ir retums un liecina gan par paviršību Valsts meža dienesta atļaujas izsniegšanas procesā, gan par paša meža īpašnieka kļūdām.

“Biežāk gadījumi, kas notiek Latvijā aizsargājamajās zonās un ārpus tām, ir vienkārši koku ciršana bez atļaujām. Tad paralēli notiek nejaušības, kad meža īpašnieks, cērtot kokus savā teritorijā, nejauši nocērt kokus blakus īpašumiem,” sacīja Rozītis.

Tāpat diezgan bieži nākas saskarties ar pārāk intensīvu koku ciršanu aizsargājamajās teritorijās. Rozītis uzskata, ka no šādām problēmām varētu izvairīties, ja meža īpašniekus ar īpašām programmām vairāk informētu par to, ko viņi drīkst un ko nedrīkst darīt. Tas esot īpaši svarīgi, jo Latvijā aizsargājamo dabas zonu īpatsvars esot viens no zemākajiem Eiropā – aptuveni 15% no visas valsts teritorijas.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti