Dienas ziņas

Blakus Rīgas autoostai atrod granātu

Dienas ziņas

Problēmas sagādā klaiņojoši suņi

Pierobežas iedzīvotāji iepērkas Lietuvā

Lietuvas pierobežas iedzīvotāji labprāt iepērkas kaimiņvalstī; vismaz 5% no Latvijas degvielas patēriņa iegādāti tur

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas pierobežas iedzīvotājiem iepirkšanās Lietuvā jau ir sena tradīcija. Iemesls tam esot gan kaimiņvalsts lielveikalu tuvums, gan cenu starpība, kas pēc akcīzes nodokļa palielināšanas degvielai kļūst vēl lielāka. Degvielas tirgotāji aplēsuši, ka vismaz 5% no Latvijas degvielas patēriņa tiekot iegādāti Lietuvā.

Lietuvas pierobežai tuvākajā degvielas uzpildes stacijā Jelgavas novadā klientu pieplūdums lielākoties esot tikai vasarā, kad tur iegriežas caurbraucēji un ārzemju tūristi. Regulāri to izmanto tikai tie, kuri sevi sauc par Latvijas patriotiem. Tādu gan nav daudz. Vairums visbiežāk balso ar maciņiem, un šajā konkurencē uzvar kaimiņvalsts degvielas tirgotāji. 95. markas degvielas cenas jau tuvākajā Lietuvas uzpildes stacijā ir par gandrīz 2 centiem litrā lētākas, bet dīzeļdegvielai cenu starpība ir vēl lielāka. Vietējie gan stāsta, ka parasti izmanto mazās Lietuvas degvielas uzpildes stacijas, kur cenas esot vēl zemākas.

Autovadītājs Haralds no Elejas pastāstīja, ka degvielas cenu starpība mēdz būt pat 20 centi. Lielākā daļa cilvēku no pierobežas braucot pēc pārtikas uz Lietuvu un pie reizes ielejot arī degvielu.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis atzīst, ka akcīzes nodoklis Lietuvā ir zemāks un tādējādi apmēram 5% no Latvijas degvielas patēriņa iegūst kaimiņu uzņēmēji. Tomēr tas, ka kaimiņi degvielas cenā iekļāvuši arī ekspluatācijas nodokli, esot tikai mīts. 

"Mums tai skaitā ir nodeva par rezervju izveidošanu naftas produktiem, un viņa ir lielāka nekā Lietuvā, jo mums nav naftas pārstrādes rūpnīcas, bet tas, ka būtu transporta ekspluatācijas nodoklis, tā tas nav," norādīja Karčevskis.

Degvielas cena atstāj iespaidu arī uz citām precēm, tāpēc Latvijai tuvākajās kaimiņvalsts pilsētās pierobežas iedzīvotāji sastopami bieži, bet brīvdienās sabraucot arī tālāki kaimiņi.

Regulārie braucēji noformējuši arī populārāko veikalu tīklu atlaižu kartes. Galvenokārt uz Lietuvu braucot pēc aptieku produkcijas un pārtikas, bet dažkārt arī pēc būvmateriāliem.

''Protams, ka ir izdevīgāk. Paskatieties, kaut vai par maizi pie mums jāatdod 1,05 eiro, bet te ir pa 0,75 eiro," sacīja Elejas iedzīvotāja Nadežda.

Mazāka cenu starpība vismaz pašlaik ir gaļas produktiem, tomēr ne mazums produkcijas nonākot arī latviešu šķīvjos.

"Es no trešdienas strādāju, katru dienu ir latvieši, bet piektdien un sestdien vēl vairāk," pastāstīja lietuviešu gaļas tirgotāja Danute.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra prognozes liecina, ka pārtikas cenas šogad, visticamāk, turpinās pieaugt. Tas nozīmē, ka  kaimiņvalsts veikalu apmeklējumi no brīvdienu maršrutiem, visticamāk, vēl netiks izslēgti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti