Lietuvas ministrs: Baltkrievijas kālija minerālmēslu tranzīts beigsies decembrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Baltkrievijas minerālmēslu ražotāja “Belaruskalij” produkti no decembra vairs netiks transportēti caur Lietuvu. To raidsabiedrībai “LRT” pavēstījis Lietuvas transporta un sakaru ministrs Marjus Skodis. Pēc viņa teiktā, iemesls ir sankcijas, ko ASV nesen noteica pret Baltkrieviju, tostarp pret “Belaruskalij”.

“Sankciju prasības attiecas uz ASV uzņēmumiem, bet mēs no prakses zinām, ka bankas vairs nepieņems maksājumus par Lietuvā sniegtiem pakalpojumiem – ne tikai ASV dolāros, bet arī eiro. Tāpēc uzņēmumi atsakās iesaistīties jebkādos darījumos ar sankciju sarakstā iekļautiem uzņēmumiem, lai izvairītos no riska.

Tāpēc es varu droši prognozēt, ka decembrī, kad sankcijas stāsies spēkā, izbeigsies arī minerālmēslu tranzīts caur Lietuvu,” secina Skodis.

Lietuvas ekonomikai tas būs nopietns trieciens, jo aptuveni trešdaļa kravu, kas ceļo pa Lietuvas dzelzceļu caur Klaipēdas ostu, ir Baltkrievijā ražotie kālija minerālmēsli, uz ko attiecas sankcijas.

Skodis spriež, ka kravu plūsmas samazināsies jau pirms decembra, jo daudzi uzņēmumi vēlas nekavējoties sagatavoties un izvairīties no jebkādiem riskiem un neērtībām, kas varētu rasties nākotnē.

Ministrs norādīja, ka no Baltkrievijas minerālmēsliem, kas tiek transportēti caur Lietuvu, aptuveni 10% nonāk Eiropas Savienības valstīs, bet pārējais ceļo uz Ķīnu, Indiju, Brazīliju un citām valstīm.

Skodis prognozē, ka pēc sankciju noteikšanas kālija mēslojuma cena pieaugs par 80 eiro par tonnu. Neskatoties uz to, ministrs uzsvēra, ka uz situāciju jāraugās visaptveroši, nevis jāskaita vieni zaudējumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti