Lietuvas Ģenerālprokuratūra nodevusi tiesai «Snoras» lietu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra trešdien nodevusi izskatīšanai tiesā lietu pret likvidējamās bankas "Snoras", kas ir likvidējamās "Latvijas krājbankas" mātesbanka, akcionāriem un vadītājiem, vēsta Lietuvas Ģenerālprokuratūras preses dienests.

Lietā apsūdzēti bankas bijušie vadītāji un akcionāri Vladimirs Antonovs un Raimonds Baranausks, kas abi atrodas Krievijā, kur Antonovam ir piespriests cietumsods par krāpniecību bankā "Sovetskij".

Abi bijušie baņķieri tiek apsūdzēti par "Snoras" aktīvu piesavināšanos un izšķiešanu lielā apmērā, noziedzīgu bankrotu, nelegāli iegūtu aktīvu legalizāciju, krāpniecisku bankas grāmatvedību, ļaunprātīgu izmantošanu un dokumentu viltošanu.

Lietuvas prokurori šogad janvārī pabeidza izmeklēšanu bankas "Snoras" līdzekļu izlaupīšanas lietā. Tolaik prokuratūra paziņoja, ka Baranauska un Antonova nodarītais kaitējums kreditoriem, citiem bankas akcionāriem un netieši Lietuvas valstij tiek lēsts ap 0,5 miljardiem eiro.

Lietuvas valdība nacionalizēja "Snoras" un apturēja bankas darbību 2011. gada novembrī, bažījoties par šīs bankas stāvokli. Vēlāk tika ierosināta bankas bankrota lieta. Arī "Latvijas krājbankā" drīz pēc tam tika konstatēts apmēram 100 miljonu latu (140 miljonu eiro) iztrūkums, un 2011. gada decembrī Rīgas apgabaltiesa banku pasludināja par maksātnespējīgu.

Antonovu un Baranausku Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes meklē kopš 2011. gada 22. novembra. Vispirms viņi patvērās Lielbritānijā, kur nedēļu pēc "Snoras" darbības apturēšanas tika aizturēti saskaņā ar Lietuvas izdoto Eiropas Savienības orderi, bet, kad Lielbritānijas tiesa 2015. gadā nolēma viņus izdot Lietuvai, bijušie baņķieri paspēja pārbēgt uz Krieviju, kas atteikusies Lietuvai sniegt tiesisko palīdzību šajā lietā. Antonovs ir Krievijas pilsonis, bet Baranausks - Lietuvas pilsonis, kuram Krievijā piešķirts bēgļa statuss.

Lietuvas tiesībsargājošās institūcijas uzskata, ka no 2008. gada rudens līdz 2011. gada vasarai ir notikuši 35 pārskaitījumi no pieciem līdz 74 miljoniem eiro, kuros "Snoras" nauda un vērtspapīri nonāca privātos kontos Šveices bankās. 

Vēl tiek uzskatīts, ka divas nelegālas transakcijas ar "Snoras" aktīviem notikušas no 2009. gada līdz 2011. gadam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti