Rīta intervija

Intervija ar Latvijas Sarkanā Krusta ģenerālsekretāru Uldi Līkopu

Rīta intervija

Intervija ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu

Intervija ar Lietuvas enerģētikas ministru Roku Masuli

Lietuvas enerģētikas ministrs: Klaipēdas terminālim un Inčukalna krātuvei būtu jāstrādā koordinēti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Inčukalns ir īpašs un ļoti labs resurss, un arī Lietuva to varētu izmantot, lai varētu iegādāties izdevīgākās sašķidrinātās dabasgāzes terminālim Klaipēdā. Tāpēc terminālim un krātuvei būtu jāstrādā koordinēti. Šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda Lietuvas enerģētikas ministrs Roks Masulis.

“Mūsu skatījumā tas ir dabisks „brālis” vai „māsa” mūsu sašķidrinātās dabasgāzes terminālim Klaipēdā, jo dabasgāzi var iegādāties starptautiskajā tirgū, par tā saukto Spot cenu, kas ir zemāka. Šo gāzi iespējams uzglabāt Inčukalnā un ziemā lietot,” skaidro Masulis.

Stratēģiskās rezerves nelielā apjomā Lietuva jau pašlaik uzglabā Inčukalnā. Savukārt no ekonomisko interešu viedokļa, viņš saredz iespējas tieši saistībā ar Klaipēdas termināli: “Ja mēs zinātu, ka Inčukalns ir mums atvērts, tad mūsu tirdzniecības eksperti diendienā sekotu līdzi tirgum un meklētu kravas par izdevīgām cenām.”

Lai gan Inčukalna lietošanas izmaksas cenu sadārdzinātu, tā joprojām būtu pietiekami pievilcīga, pārliecināts Masulis. Viņaprāt, terminālim un Inčukalna krātuvei būtu jāstrādā koordinēti.

Viņš atklāj, ka Lietuva ar interesi gaida, kādi būs nosacījumi un tarifi Inčukalna lietošanai. “Jo līdz šim "Latvijas gāze" īstenojusi tādu kā aizsardzības taktiku, cenšoties pārējos turēt no tā tālāk.

Bet, ja valdība sāks to kontrolēt, mēs noteikti atradīsim pielietojumu tam,” saka ministrs.

Viņš arī stāsta, ka  Lietuva pagājušajā gadā vēlējusies uzglabāt nelielu apjomu gāzes Inčukalnā, taču krātuve nebija pieejama. “Iespējams, tam bija savi tehniski iemesli. Bet, ņemot vērā "Latvijas gāzes" ieņemto aizsardzības stratēģiju un iebildumus pret pārmaiņām, mēs īpaši nepaļāvāmies uz Inčukalna iespējām. Bet esam pārliecināti, ka tad, kad to kontrolēs valdība, nosacījumi būs skaidri un pamatoti,” saka Lietuvas ministrs.

Pilnu interviju ar Lietuvas enerģētikas ministru Roku Masuli lasi un klausies šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti