Lietuvas centrālā banka samazina valsts IKP prognozi šim gadam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lietuvas centrālā banka prognozē, ka šogad valsts ekonomikas izaugsme turpināsies, ko veicinās vietējais pieprasījums, tomēr iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums būs lēnāks par iepriekš lēsto saistībā ar pasliktinātām prognozēm par Krievijas ekonomikas prognozēm.

Lietuvas Banka piektdien paziņoja, ka ir pārskatījusi IKP pieauguma prognozi un samazinājusi to līdz 2,7% pretstatā decembrī prognozētajai ekonomikas izaugsmei 3,1% apmērā.

"Būtiski pasliktinoties situācijai Krievijā, arī Lietuvas eksportētāju rezultāti pasliktināsies. Lai gan vietējā pieprasījuma attīstība valstī ir diezgan ilgtspējīga, ar vietējo izaugsmi vien nepietiek, lai saglabātu iepriekš prognozēto izaugsmes tempu," norādīja Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks Raimonds Kuodis.

Tomēr Lietuvas Banka prognozē, ka 2016.gadā valsts IKP pieauguma temps sasniegs 3,5% saistība ar uzlabotām prognozēm par ārējo tirdzniecību ar partneriem eiro zonā un citās valstīs.

Pieņemot, ka naftas cenas saglabāsies zemas, Lietuvas centrālā banka samazināja arī gada vidējā patēriņa cenu indeksa prognozi - tagad tiek prognozēta deflācija 0,3% apmērā šogad pretstatā decembrī prognozētajai inflācijai 0,9%. Nākamgad Lietuvas Banka prognozē 1,6% inflāciju.

Sarūkot bezdarbam un pieaugot nodarbinātībai, tiek prognozēts, ka vidējā alga Lietuvā pieaugs par 4,9% gan šogad, gan nākamgad.

Lietuvas Bankas prezidents Vits Vasiļausks Lietuvas sabiedriskajai radiostacijai sacīja, ka valsts ekonomikas izaugsmes temps būs lēnāks par iepriekš prognozēto, bet gada beigās būs deflācija un vidējā algas likme pieaugs.

Krītoties naftas cenām, kam ir pozitīva ietekme uz patēriņa cenām, Lietuvas ekonomika turpinās paplašināties, bet izaugsme būs lēnāka par iepriekš prognozēto, tādēļ "esam samazinājuši savu prognozi", viņš teica.

"Mēs prognozējam, ka līdz gada beigām būs deflācija, kuras galvenais faktors ir enerģijas resursu cenas - naftas cenas kritums. Tā kā naftas cena sarūk un naftai ir liela ietekme mūsu patēriņa grozā, vispārējais cenu līmenis samazinās, tomēr tas nenozīmē, ka atsevišķu preču cenas nevar pieaugt," paskaidroja Vasiļausks.

Lietuvas centrālā banka arī prognozē algas līmeņa celšanos.

"Mūsu prognoze ir tāda, ka vidējā alga pieaugs straujāk par inflāciju un tādēļ iedzīvotāju pirktspēja arī palielināsies," klāstīja Lietuvas Bankas prezidents.

Vasiļausks arī norādīja, ka Krievijas ekonomikas stāvokļa pasliktinājumam būs ietekme gan uz Lietuvu, gan citām valstīm.

"Zemākas naftas cenas pasliktina Krievijas ekonomikas prognozes, kas pavājinās vietējo pieprasījumu Krievijā un vienlaikus arī eksportu no Eiropas, tostarp no Lietuvas. Tādēļ Krievijas ekonomikas stāvokļa pasliktināšana vispirms ietekmēs Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (NVS) valstis un sekundāri arī Lietuvu un citus tirdzniecības partnerus," viņš sacīja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti