Panorāma

Zemestrīču upuru skaits mērāms tūkstošos

Panorāma

Panorāma

Lietuvā protesti zemo piena iepirkuma cenu dēļ

Lietuvā zemnieku protesti zemo piena iepirkuma cenu dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lietuvā piena streiki. Piena ražotāji neapmierināti ar svaigpiena iepirkuma cenām. Viņi apgalvo, ka tās samazinājušās tiktāl, ka šobrīd ir zemākas par produkta pašizmaksu.

Lietuvā pirmdien, 6. februārī, pie piena pārstrādes rūpnīcu galvenajām mītnēm un lielākajiem tirdzniecības centriem protestēja zemnieki. Akcijas laikā viņi pie lielveikaliem uzslēja krustus.

"Šie krusti nozīmē katastrofālu situāciju lauksaimniecībā. It īpaši piena nozarē. Svaigpiena ražotāji saņem ievērojami zemāku iepirkuma cenu.

Ja skatāmies uz piena cenu lielveikalos, tā ir 1,70 eiro, bet svaigpiena ražotājs saņem tikai 30 centus," stāstīja piensaimnieks Audrjus Vanags.

"Paskatoties uz piena cenām lielveikalos, tas ir nežēlīgi, it īpaši, ja zini, cik daudz darba tu ieguldi. Tas ir ļoti skumji," sacīja piensaimnieks Lins Mockus.

"Mēs strādājam bez peļņas, mūsu piena saimniecības atrodas uz bankrota sliekšņa, un mēs nezinām, cik ilgi mēs varam turpināt," atzina piensaimnieks Daivars Šķotis.

Svaigpiena iepirkuma cenas Lietuvā, kas eksportē līdz 70% piena produktu, sāka kristies pērn oktobrī līdz ar ievērojamu piena produktu cenu kritumu ārējos tirgos. Tā vēsta Lietuvas Zemkopības ministrija. Tas ietekmējis Lietuvas piena produktu konkurētspēju un realizāciju, izraisot piena produktu pārpalikumu uzkrāšanos noliktavās. Piena ražotāji izteikušies, ka, ja situācija turpinās pasliktināties, var nākties slēgt saimniecības.

KONTEKSTS:

Arī piena ražotāji Latvijā ir neapmierināti ar zemajām piena iepirkuma cenām, un daudzas mazās piena saimniecības ir vai nu uz likvidācijas sliekšņa, vai arī nopietni pārdomā savu turpmāko darbošanos nozarē. Zemkopības ministrs Didzis Šmits ("Apvienotais saraksts") pagājušajā nedēļā paziņoja, ka nekavējoties jārod risinājums piena tirgus stabilizēšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti