Lietuva vienojas ar CERN par biznesa inkubatoru izveidi Viļņā un Kauņā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lietuva ceturtdien parakstījusi vienošanos ar Eiropas Kodolpētījumu organizāciju (CERN), kas šai valstī veido savu vienīgo tehnoloģiju biznesa attīstības centru Viduseiropā un Austrumeiropā, par divu biznesa inkubatoru izveidi Viļņā un Kauņā.

Vienošanos ar CERN pārstāvjiem no Lietuvas puses parakstījis ekonomikas un inovāciju ministrs Virgīnijs Sinkevičs.

"Tas ir milzīgs ieguvums Lietuvai, kas orientēta uz tehnoloģijas izstrādājošu uzņēmējdarbību, un visai jaunuzņēmumu kopienai - te paveras unikāla iespēja izmantot jaunākos CERN izgudrojumus, datu bāzi un pieredzi, kas uzkrāta, attīstot inovatīvus produktus no tehniskās koncepcijas līdz reālam tirgum," uzsvēris ministrs.

Pēc viņa teiktā, šiem inkubatoriem būs liela nozīme visa reģiona zinātnes un uzņēmējdarbības attīstībai.

Sinkevičs izteicis cerību, ka pirmie jaunuzņēmumi sāks darboties jau šogad.

Kā norādījusi Ekonomikas un inovāciju ministrija, CERN centrs atbalstīs novatorisku ideju izstrādi un izmantošanu ar organizācijas darbību saistītajās tehniskajās jomās.

Jaunuzņēmumi būs bāzēti Viļņas un Kauņas zinātnes un tehnoloģiju parkos un to darbinieki varēs apmeklēt CERN pētniecības centrus, saņemt tehnisko palīdzību un konsultācijas, kā arī izmantot CERN zīmolu un vienkāršāk iegādāties no organizācijas tehnoloģiju licences.

Lietuva, kas pirms gada pirmā no Baltijas valstīm kļuva par CERN asociēto valsti, būs desmitā pasaules valsts, kurā organizācija dibina biznesa inkubatorus. Šo inkubatoru darbību koordinēs Lietuvas inovāciju centrs.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite janvārī tikās ar CERN ģenerāldirektori Fabiolu Džanoti un panāca galīgo vienošanos par šādu inkubatoru izveidi. Tobrīd viņa norādīja, ka Lietuva pirmā no asociētajām valstīm kļūs par daļu no CERN tehnoloģiju nodošanas un zinātnisko pētījumu komercializācijas centru tīkla un tas uzskatāms par lielu Lietuvas zinātnes progresa panākumu un uzņēmējiem pavērs iespējas izmantot organizācijas jaunākos izgudrojumus, datu bāzi un pieredzi.

Lietuva ar CERN sadarbojusies kopš 1993.gada, īstenojot kopīgus projektus ar Viļņas Universitāti, Viļņas Ģedimina Tehnisko universitāti, Kauņas Tehnoloģisko universitāti, Lietuvas Veselības zinātņu universitāti, kā arī ar lāzertehnoloģiju kompānijām "Ekspla" un "Standa".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti