Lietuva pieņem likumu par eiro ieviešanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lietuvas Seims ceturtdien pieņēmis likumu par eiro ieviešanu, tādējādi nosakot juridisko pamatu valūtas maiņai. Likumu atbalstīja 87 deputāti, pret bija septiņi, bet 13 atturējās.

Likumā noteikta procedūra eiro ieviešanai, litu apmaiņai pret eiro, litu izņemšanai no apgrozības, kā arī citi valūtas maiņas aspekti. Pēc balsojuma Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs paziņojis, ka lielāka valsts integrācija Eiropas Savienībā un pievienošanās eirozonai veicinās valsts drošību.

"Eiro ir nepieciešams faktors nākotnes ekonomiskajai attīstībai, kas būs labklājības avots un ļaus mums palielināt minimālo algu un pensijas," uzsvēra finanšu ministrs Rimants Šadžus.

Lietuvas atbilstība Māstrihtas inflācijas, budžeta stabilitātes, valsts parāda un citiem kritērijiem tiks vērtēta, sākot no aprīļa beigām, bet galīgie inflācijas dati noskaidrosies 15. maijā. Tad Eiropas Komisija un Eiropas Centrālā banka sagatavos tā saukto konverģences ziņojumu, kura tiks paziņots par valsts gatavību eiro ieviešanai.

Zīmīgi, ka pagājušajā nedēļā starptautiskā reitingu aģentūra "Standard & Poor's" uzreiz par divām pakāpēm paaugstināja Lietuvas kredītreitingu, lēmumu skaidrojot ar valsts fiskālo situāciju, kas bijusi labāka par prognozēto, un labajām izredzēm saņemt apstiprinājumu eiro ieviešanai 2015. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti