Panorāma

Nemilitārajā palīdzībā Ukrainai iesaistās arvien vairāk valstu

Panorāma

Jauns izrāviens kodolsintēzes jomā

Lietuvā par nelikumīgu uzcenojumu soda farmācijas nozari

Lietuvā par nelikumīgu uzcenojumu soda farmācijas nozari

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lietuvā Aptieku asociācijai un astoņām farmācijas kompānijām kopumā piemērots gandrīz 73 miljonu eiro sods. Lietuvas Konkurences padome sodu noteikusi par vienošanos par valsts kompensējamo zāļu uzcenojumu.

Ar asociācijas palīdzību uzņēmumi 2017. gadā vienojās par kompensējamo medikamentu uzcenojumiem. Pēc tam aptiekas iesniedza Veselības ministrijai apstiprināšanai savus aprēķinus, apgalvojot, ka tie balstīti uzņēmumu darbības izmaksās.

Aptieka Lietuvā. Ilustratīvs attēls
Aptieka Lietuvā. Ilustratīvs attēls

Tomēr izmeklēšanā noskaidrots, ka uzcenojumi, par kuriem vienojušies konkurenti, ne tikai sedza darbības izmaksas, bet arī nodrošināja papildu peļņu.

"Ja viņi būtu neatkarīgi iesnieguši priekšlikumus šiem uzcenojumiem, tie varētu būt zemāki. Tā kā mēs šobrīd nezinām, kādus uzcenojumus atsevišķi uzņēmumi būtu vēlējušies un ar ko viņiem būtu pieticis, varbūt daži varētu strādāt ar mazāku peļņu un viņiem derētu zemāki uzcenojumi, lai izstumtu konkurentus, kuri nevar strādāt ar tik zemu uzcenojumu slieksni," norāda Lietuvas Konkurences padomes priekšsēdētāja vietnieks Elons Šats.

27 miljonu eiro sods uzlikts aptieku tīklam "Eurovaistine", 16,7 miljonu eiro sods jāmaksā "Gintarine Vaistine", tāpat sodīti arī aptieku tīkli "Tamro" (9,2 miljoni), "Benu" (7,7 miljoni), "Limedika" (7,4 miljoni) "EVD" (2,7 miljoni), "EVRC" (1,27 miljoni), "Siromed Pharma" (11 200 eiro), savukārt Lietuvas Aptieku asociācijai uzlikts 7400 eiro sods.

Vairāki no šiem aptieku tīkliem darbojas arī Latvijā. 

Lietuvas Aptieku asociācijas pārstāvji noraida Konkurences padomes pārmetumus.

"Esam patiesi šokēti par Konkurences padomes lēmumu, tiešām to negaidījām, jo nepārkāpām konkurences likumu un nenoslēdzām nekādas nelikumīgas vienošanās," apgalvo Lietuvas Aptieku asociācijas priekšsēdētāja Kristina Nemaņūte-Gage.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti