Lietuvā paaugstina nodokļus alkoholam un tabakai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lietuvas parlaments ir nobalsojis par nodokļu paaugstināšanu alkoholam un tabakai. Izmaiņas likumā par akcīzes nodokli atbalstīja 111 no 141 deputāta.

Jaunās akcīzes nodokļa likmes attieksies uz alu, vīnu un citiem raudzētiem dzērieniem. Tāpat arī uz starpproduktiem, etilspirtu, cigaretēm, cigāriem un cigarillām, smēķējamo tabaku, karsēšanas tabakas izstrādājumiem, e-cigarešu šķidrumu un neapstrādātu tabaku.

Paredzams, ka 2022. gadā valsts budžets saņems aptuveni 17,3 miljonus eiro papildu ieņēmumu no alkohola akcīzes nodokļa un vēl 12 miljonus eiro no tabakas akcīzes nodokļa. Ar katru gadu šīs summas varētu palielināties.

Seimā arīdzan iesniegts priekšlikums, kas paredz pilnībā aizliegt alkohola tirdzniecību svētdienās. Lietuvā alkoholu svētdienās pašlaik drīkst iegādāties no pulksten 10 līdz 15. Savukārt pārējās nedēļas dienās alkohola tirdzniecība ir atļauta no pulksten 10 līdz 20.

Priekšlikuma autori uzskata, ka alkohola tirdzniecības ierobežošana nāks par labu cilvēku veselībai, uzlabos viņu darbaspējas, kā arī samazinās dažādus sadzīves konfliktus un vardarbību ģimenē. Priekšlikuma autori atsaucas uz pētījumu, saskaņā ar kuru ap 80% ģimenē pastrādāto noziegumu saistīti ar alkohola lietošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti