Dienas notikumu apskats

Atbildīgās ministrijas pārliecinātas par Krievu salas ES projekta naudas saglabāšanu

Dienas notikumu apskats

Beļģija izdevusi Francijai Salahu Abdeslamu

Lietuva liks šķēršļus Baltkrievijas AES elektrības nonākšanai ES tirgū

Lietuva liks šķēršļus Baltkrievijas AES elektrības nonākšanai ES tirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lietuva jau vairākus gadus aktīvi iebilst pret tās galvaspilsētas Viļņas tuvumā topošo Baltkrievijas atomelektrostaciju (AES), bet šobrīd kaimiņvalsts sāktā ārpolitiskā cīņa pret atomelektrostacijas saražotās elektroenerģijas nonākšanu Eiropas Savienības (ES) tirgū ir iegājusi jaunā fāzē, no Lietuvas ziņoja Latvijas Radio korespondents Gunārs Valdmanis.

Lietuvas zinātnieki un enerģētiķi nākuši klajā ar vairākiem priekšlikumiem, kuri šo ieceri ļautu īstenot arī dzīvē, vienlaikus būtiski ietekmējot arī reģionālo enerģijas tirgu.

Lietuvas enerģētikas ekspertu priekšlikumi paredz vai nu ierobežot, vai arī pārtraukt Baltkrievijas un Lietuvas elektropārvades starpsavienojumu komerciālo darbību un neveikt nekādus tirdzniecības darījumus. Mērķis ir samazināt topošās Baltkrievijas stacijas pievilcīgumu.

Baltkrievijas jaunās AES projekts, kā uzsver lietuvieši, ir īstenots, pārkāpjot gan daudzas starptautiskās normas, gan nerēķinoties ar kaimiņvalstu – gan Lietuvas, gan Latvijas – drošības apsvērumiem un likumīgajām interesēm.

Lietuvas eksperti uzsver, ka tas ir ne tikai komerciāls, bet arī ģeopolitisks projekts, ar kura palīdzību Krievija un Baltkrievija kā tās sabiedrotais cenšas ierobežot Baltijas valstu centienus veicināt savu enerģētisko neatkarību.

Turklāt Krievijas un Baltkrievijas elektrības ražotāju radītā konkurence ne vienmēr ir gluži godīga, uzskata Lietuvas enerģētikas eksperti.

Jau ziņots, ka Ostrovecas AES celtniecība sākta 2012.gadā, un lielāko daļu izmaksu finansē Krievija. Pirmo stacijas reaktoru plānots nodot ekspluatācijā 2017.gadā. AES Baltkrievijā top 50 kilometru attālumā uz austrumiem no Viļņas, bet 100 kilometru attālumā no Latvijas robežas.

Ir vairākas pasaules organizācijas, kas kontrolē AES būvniecību un darbību, un Lietuvas puse aktīvi atgādina, ka Ostrovecas AES nav izgājusi obligātos testus. Taču Baltkrievijas puse norādīja, ka, būvējot staciju, tā sekos visaugstākajiem standartiem.

Šā gada sākumā divi bijušie Lietuvas līderi – eksprezidents Valds Adamkus un pirmais valsts vadītājs pēc neatkarības atjaunošanas Vītauts Landsberģis – kopā ar trim politiskajiem spēkiem aicināja Lietuvas valdību darīt visu iespējamo, lai apturētu Ostrovecas atomelektrostacijas projektu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti