Lietuva grasās pārņemt savā kontrolē elektrotīklu starpsavienojumus ar Baltkrieviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Saistībā ar Baltkrievijā uzceltās Astravjecas atomelektrostacijas (AES) pirmā reaktora rūpnieciskas izmantošanas uzsākšanu Lietuva ierosina tiesisku procesu, kas ļautu tai ņemt savā pārvaldībā elektrotīklu starpsavienojumus ar kaimiņvalsti. To ceturtdien paziņojis Lietuvas elektropārvades tīklu operators „Litgrid”.

Par to uzņēmums informējis Baltkrieviju un pārējās energoapgādes loka BRELL dalībvalstis – Latviju, Igauniju un Krieviju. Tomēr nedz “Litgrid”, nedz Lietuvas enerģētikas ministrs Daiņus Kreivis nenorāda, kādus soļus Lietuva paredzējusi spert.

Novembrī, kad Baltkrievija sāka elektroenerģijas ražošanu Astravjecas atomelektrostacijā, Lietuva saskaņā ar tā dēvēto “antiAstravjecas likumu” par elektroenerģijas importa ierobežošanu noteica nulles megavatu caurlaidību komerciālajām elektroenerģijas plūsmām no Baltkrievijas. Kopš tā laika elektroenerģijas tirdzniecība starp Baltkrieviju un Lietuvu nenotiek.

Taču, kā norāda “Litgrid”, Baltkrievijā ražotā elektroenerģija Lietuvā nonāk caur Latviju, kas to importē kā Krievijā ražotu. Pēc “Litgrid” datiem, Lietuva no gada sākuma līdz 24. maijam faktiski nopirkusi Astravjecas elektroenerģiju 16 miljonu eiro vērtībā, pārkāpjot antiAstravjecas likumu. Tagad enerģētikas ministrs Daiņus Kreivis uzsvēris, ka tiek sākts tiesisks process, kas ļaus Lietuvai pārņemt līniju pārvaldību savās rokās, atgūstot suverenitāti elektroenerģijas nozarē.

Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko tikmēr brīdinājis, ka Baltkrievija esot gatava uzbūvēt arī otru AES.

“Ja vajadzēs, uzbūvēsim arī otru atomelektrostaciju. Šajā nozarē ir perspektīva,” ceturtdien pavēstīja Lukašenko, kurš atomenerģiju raksturoja kā “supertīru” enerģijas avotu.

Viņš nosodīja kaimiņvalstis Lietuvu un Poliju, kas kritizē Baltkrieviju par Astravjecas AES, bet pašas vēlas atjaunot Ignalinas AES vai būvēt citas atomelektrostacijas.

KONTEKSTS:

Elektrības ražošana Astravjecas atomelektrostacijā sākta pērn 3. novembrī. Lietuva un pārējās Baltijas valstis uzskata staciju par bīstamu, it īpaši ņemot vērā, ka tā atrodas tikai 50 km attālumā no Viļņas.

Eiropas Parlaments ir pieņēmis rezolūciju, pieprasot apturēt Astravjecas AES ekspluatāciju. EP deputāti uzskata, ka Astravjecas AES ir “Baltkrievijas un Krievijas ģeopolitisks projekts, kura būvēšana un nākotnes darbība ir iespējams drauds Eiropas Savienības dalībvalstu drošībai, veselībai un vides aizsardzībai”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti