Eiro fokusā

LU pētnieki veic migrācijas tematikas aptauju

Eiro fokusā

“Latvijas valsts mežu” kopšanai saņemti 200 pieteikumi

Lietuvā darbību sācis neatkarīgais bankomātu tīkls "Medus"

Lietuvā darbību sācis pirmais neatkarīgais bankomātu tīkls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lietuvā darbību sācis pirmais neatkarīgais bankomātu tīkls, proti, tas nepieder bankām, bet bankas to kopīgi izmanto. Tas ir pirmais Baltijas valstīs, un Lietuvā šim bankomātu tīklam dots nosaukums "Medus". Patlaban to izmanto divas bankas – "Citadele" un "Šiauliu bankas". Šādi neatkarīgi bankomātu tīkli jau darbojas citās Eiropas valstīs, piemēram, Somijā, un Zviedrijā. Pie mums uz to gan raugās piesardzīgi, un bankas Latvijā patlaban nopietni neapsver šāda kopīga bankomātu tīkla izveidi.

Bankomātu skaits sarūk

Bankomātu skaits Latvijā pamazām, taču samazinās. 2016. gadā Latvijā bija 1018 bankomātu. Patlaban aptuveni 950, norādīja Latvijas Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis Jānis Brazovskis. Viņš atzīmēja, ka pagājušajā gadā banku klienti pamatā izvēlējās digitālos kanālus, arvien vairāk cilvēku izmanto bezkontakta kartes.

Bankomātu tīkls tiek optimizēts, un novērojams, ka banku klienti arvien vairāk pāriet uz virtuālo vidi, pieaug bezskaidras naudas darījumi un norēķini.

"Jāņem vērā tas, ka mēs sekojam klientiem, lai pakalpojumi būtu vairāk pieejami un labāki.

Runājot par digitāliem pakalpojumiem – arvien vairāk pirkumu notiek ar kartēm. Pagājušajā gadā tie bija vairāk nekā 350 miljoni pirkumu vairāk nekā desmit miljardu eiro apmērā. Tas nozīmē to, ka mūsu klientu paradumi mainās.

Un tas atstāj iespaidu arī uz to, ka mēs optimizējam un izvietojam bankomātus tur, kur tas ir nepieciešams. Bankomātu skaits samazinās, neteiksim, ka pārāk krasi, bet, protams, mēs nodrošinām klientiem pieeju," sacīja Brazovskis.

Nodrošina infrastruktūru bankām

Tikmēr pagājušajā mēnesī Lietuvā darbību sāka pirmais neatkarīgais bankomātu tīkls, kura nosaukums – "Medus". Tīklam pievienojušās bankas "Šiauliu bankas" un "Citadele". Bankomātu tīkla operators ir finanšu tehnoloģiju uzņēmums "Worldline Lietuva". 

"Daudzās Eiropas valstīs pašlaik ir izveidots šāds sadarbības modelis, proti, neatkarīgi bankomātu tīkli, kurus bankas izmanto, tiem pievienojas un izmanto tos kā savus "mājas" bankomātu tīklus, un saka saviem klientiem, ka, ja jums ir nepieciešamība pēc skaidras naudas, tad lietojiet šo bankomātu tīklu.

Mēs kā "Worldline", kā šī bankomātu tīkla uzturētājs, mēs nodrošinām šīm bankām infrastruktūru," stāstīja uzņēmuma "Worldline Baltics" vadītāja Zanda Brīvule.

"Šiauliu bankas" un "Citadeles" banka iepriekš jau bija daļa no tā dēvētā bankomātu "kluba" Lietuvā, kuru bija četras bankas – arī "Luminor" un "Danske". Taču situācija mainījās pēc tam, kad "Danske" aizgāja no Baltijas tirgus. Arī "Luminor" šogad pavasarī paziņoja, ka izstājas no šī kopīgā bankomātu kluba un nostiprinās pati savu tīklu.

Šī "kluba" bankomātos tika izmantoti visu banku zīmoli. Taču tagad "Šiauliu bankas" un "Citadeles" bankas klientiem Lietuvā jāizmanto "Medus" bankomāti. Būtiskākā atšķirība – iepriekšējā klubā bankas pašas noteica, kur likt bankomātus, bet tagad "Medus" tīklā īpašnieks ir "Worldline", kas nosaka – kur un cik bankomātus izvieto, norādīja finanšu tehnoloģiju uzņēmuma vadītāja Brīvule.

Viņa sacīja, Lietuvā kopumā patlaban ir aptuveni 1000 bankomātu, bet "Medus" tīklā visā valstī – aptuveni 170 jeb gandrīz sestā daļa. Par pievienošanos tīklam notiek sarunas arī ar citām bankām Lietuvā.

"Ja kādreiz bija ļoti svarīgi, ka uz bankomāta ir bankas zīmols un banka ar to ir atpazīstama, un tas ir viens no izvēles principiem, kā klients izvēlās savu banku, tad tagad vismaz Eiropā ir ļoti skaidri izteikta tendence, ka tas vairs nav tik būtiski.

Daudz lielāka nozīme ir bankomātu tīkla pieejamībai un tam, ka tas ir pieejams visiem konkrētās valsts iedzīvotājiem.

Ka katrā valstī tiek nodrošināts iedzīvotājiem ērta minimālā bankomātu infrastruktūra," skaidroja "Worldline Baltics" vadītāja.

Latvijā nopietni neapsver šo soli

Latvijā bankas patlaban nopietni neapsver šāda kopīga bankomātu tīkla izveidi, norādīja Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis Brazovskis.

Viņš atzīmēja, ka vispirms jāizsver tādi iespējami riski, ka neveidojas nepamatoti paaugstināts cenas klientiem, neveidojas monopols, proti – lai tas atbilstu konkurences likumiem.

"Plusi un mīnusi šādam tīklam ir ļoti jāizvērtē. Bieži vien šķiet, ka varbūt tā ir labāk, bet, pirms nonākt pie šādiem risinājumiem, vispirms nepieciešama rūpīga tirgus izpēte, rūpīga klientu izpēte, kā arī ļoti rūpīga atbilstība konkurences tiesībām," norādīja Latvijas Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis.

Latvijas Finanšu nozares asociācijā atzina, ka jautājums par neatkarīgu tīklu pārrunāts arī ar kolēģiem no Igaunijas un Lietuvas asociācijām, ka tas ir izpētes vērts, taču pagaidām bez konkrētām diskusijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti