Lietuva atvēl 973 miljonus eiro inflācijas ietekmes mazināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lietuvas parlaments otrdien, 17. maijā, jau otro reizi šogad pieņēmis valsts budžeta grozījumus, ar kuriem plānots arī mazināt pieaugošās inflācijas ietekmi.

Par grozījumiem balsoja 68 Seima deputāti, neviens nebalsoja pret un 23 deputāti atturējās. Lai grozījumi stātos spēkā, tie jāparaksta valsts prezidentam Gitanam Nausēdam.

Lietuvas finanšu ministre Gintare Skaiste norādīja, ka budžeta grozījumi ietver pasākumus pieaugošās inflācijas ietekmes mazināšanai.

Valdība ierosināja budžeta grozījumus, lai mazinātu inflācijas ietekmi, subsidētu mājsaimniecībām augstās gāzes un elektrības cenas, palīdzētu kara bēgļiem no Ukrainas un uzturētu dzelzceļa infrastruktūru un nacionālo drošību.

Grozījumu rezultātā šā gada Lietuvas budžeta izdevumi pieaugs par apmēram 1,47 miljardiem eiro

 un budžeta deficīts pieaugs līdz 4,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Iepriekš tika plānots, ka budžeta deficīts būs 3,3% no IKP.

Inflācijas ietekmes mazināšanas pasākumiem plānots atvēlēt 973 miljonus eiro, no kuriem 570 miljoni eiro tiks atvēlēti gāzes un elektrības cenu subsidēšanai mājsaimniecībām.

Vēl 370 miljonus eiro pārskatītajā Lietuvas valsts budžetā paredzēts novirzīt Ukrainas bēgļiem. Liela daļa šo līdzekļu paredzēta bēgļu sociālajai aizsardzībai.

2022. gada budžetu Lietuvas Seims pirmo reizi šogad pārskatīja, lai piešķirtu papildu līdzekļus valsts aizsardzības finansēšanai. Rudenī Finanšu ministrija varētu ierosināt vēlreiz pārskatīt šā gada valsts budžetu, ja valsts ekonomikas attīstībā notiktu būtiskas pārmaiņas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti