Lietuvā apstiprina 2020. gada valsts budžetu; bankām nosaka lielāku peļņas nodokli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lietuvas Seims otrdien apstiprinājis 2020. gada valsts budžetu, paredzot, ka valsts ieņēmumi nākamgad pārsniegs 11,53 miljardus eiro, bet izdevumi būs aptuveni 12,778 miljardi eiro.

ĪSUMĀ:

  • Lietuvā nākamgad palielinās bērnu pabalstus.
  • Pieaugs vecuma un invaliditātes pensija.
  • No septembra pieaugs pedagogu alga.
  • Bērnudārzu audzinātāju darba samaksu izlīdzinās.
  • Tāpat pieaugs ārstu un medmāsu atalgojums.
  • Palielinās arī ugunsdzēsēju, policistu, robežsargu algu.
  • Minimālā mēnešalga valstī pieaugs līdz 607 eiro.
  • Bankām nosaka lielāku peļņas nodokli - 20%.
  • Ieviesīs nodokli piesārņojošākām automašīnām.

Par budžeta pieņemšanu nobalsojuši 85 Seima deputāti, pret - 48, bet trīs parlamenta locekļi no balsošanas atturējušies.

Kā norādījis finanšu ministrs Viļus Šapoka, budžets ir reālistisks, sabalansēts, atbilst fiskālajai disciplīnai un ir vērsts uz nabadzības mazināšanu.

Bērnu pabalsti Lietuvā no janvāra pieaugs par desmit eiro - līdz 60 eiro par vienu bērnu, bet no 2021. gada - līdz 70 eiro, savukārt daudzbērnu ģimenēs, trūcīgās ģimenēs vai ģimenēs, kur aug bērni ar īpašām vajadzībām, tie palielināsies par 30 eiro - līdz 100 eiro.

Vecuma un invaliditātes pensijas palielināsies par 8,1%. Vidējā vecuma pensija pieaugs par 30 eiro, sasniedzot 375 eiro, bet personām ar nepieciešamo stāžu tā augs par 32,50 eiro, sasniedzot 397 eiro.

Deputāti atbalstījuši arī prezidenta Gitana Nausēdas priekšlikumu par vecuma pensiju papildu indeksāciju, kas paredz tās palielināt vidēji par 3,50 eiro. Šo procesu paredzēts sākt ne vēlāk par 30. jūniju, vienlaikus piemaksājot starpību, kas būs izveidojusies no janvāra.

Vispārizglītojošo un profesionālo skolu, kā arī neformālās izglītības pedagogu neto alga no septembra pieaugs vidēji par 10% jeb 100 eiro.

Pasniedzēju un zinātnisko darbinieku algas no jaunā mācību gada būs aptuveni par desmito daļu lielākas nekā pašlaik, vidēji pieaugot no aptuveni 1100 līdz 1214 eiro.

Bērnudārzu audzinātāju darba samaksa no septembra pieaugs par vairāk nekā 30% un izlīdzināsies ar vispārizglītojošo skolu skolotāju algu.

Pēc provizoriskām aplēsēm, algas šiem pedagogiem pieaugs par aptuveni 300 eiro.

Valsts budžetā paredzēti līdzekļi, lai ārstiem vidējo algu no nākamā gada otrā pusgada varētu palielināt no pašreizējiem vairāk nekā 1600 eiro līdz 2000 eiro, bet medmāsām - no gandrīz 850 līdz nedaudz pāri par 1000 eiro, tomēr reālo pieaugumu grūti prognozēt, jo par to lemj medicīnas iestāžu vadītāji.

Ugunsdzēsējiem neto darba samaksa varētu pieaugt vidēji par 125 eiro, sasniedzot 931 eiro, robežsargiem - par 114 eiro, tas ir, līdz 957 eiro, bet policistiem - par 66 eiro, tas ir, līdz 1019 eiro.

Prezidenta Gitana Nausēdas alga pēc nodokļu nomaksas nākamgad būs 5856 eiro - par 100 eiro vairāk nekā pašlaik. Seima spīkers Viktors Pranckietis saņems 3065 eiro jeb par 52 eiro vairāk nekā pašlaik, bet premjerministrs Sauļus Skvernelis - 3385 eiro jeb par 57,70 eiro vairāk nekā patlaban.

Ienākuma nodokļa likme par ienākumiem, kas pārsniedz 111 000 eiro gadā, nākamgad Lietuvā pieaugs līdz 32%.

Neapliekamais minimums turpmāko divu gadu laikā augs lēnāk, nekā paredzēts iepriekš, - par 50 nevis 100 eiro.

Minimālā bruto mēnešalga palielināsies par 52 eiro - līdz 607 eiro, un daļa darba devēju uzskata, ka tas apgrūtinās viņu darbību.

Lietuvas parlaments otrdien lēma arī, ka no nākamā gada bankām un citām kredītiestādēm Lietuvā būs jāmaksā 20% peļņas nodoklis līdzšinējo 15% vietā.  Paaugstinātā nodokļa likme attieksies uz peļņu, kas pārsniedz divus miljonus eiro. Pašlaik bankām Lietuvā - tāpat kā citiem uzņēmumiem - ir noteikta 15% peļņas nodokļa likme.

Pērn Lietuvas banku kopējā peļņa bija 334,5 miljoni eiro. Finanšu ministrs Šapoka paziņojis, ka banku peļņas nodokļa paaugstināšana līdz 20% budžeta ieņēmumus papildinās par apmēram 20 miljoniem eiro.

Vēl Lietuvas Seims otrdien atbalstīja no 2020. gada 1. jūlija ieviest nodokli piesārņojošākām pasažieru automašīnām, kad tās valstī tiks reģistrētas vai pārreģistrētas. Nodoklis būs 13,5 - 540 eiro automašīnām, kuru ogļskābās gāzes izmeši pārsniedz 130 gramus uz kilometru (g/km).

Lietuva līdz 2030. gadam apņēmusies samazināt siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešu apmēru par 9% salīdzinājumā ar 2005. gada līmeni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti