Lietus un vēsā laika dēļ augustā pieaugusi vīnogu slimību izplatība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lietus un vēsā laika dēļ augustā pieaugusi vīnogu slimību izplatība. Daļā vīnkopības saimniecību patlaban sācies ražas laiks, bet daļā vēl gaida ogu ķekaru nogatavošanos. Pēdējos gados pieaug vīnogu platības un arī pieprasījums pēc Latvijā audzētām vīnogām. Tāpat veikalu plauktos arvien vairāk parādās Latvijā ražoti vīni. Vīnkopji nozari Latvijā joprojām sauc par jaunu, bet perspektīvu. 

Lietus un vēsā laika dēļ augustā pieaugusi vīnogu slimību izplatība
00:00 / 04:24
Lejuplādēt

Tukuma novada Smārdes pagasta zemnieku saimniecībā “Mazburkas” jau 17 gadus ainaviskā un saules apspīdētā nogāzē audzē vīnogas četru hektāru platībā. Saimniecība lielākoties tirgo galda ogas, kā arī spiež sulu un gatavo vīnu. Lai arī vijīgie stādi šobrīd pilni ar ogu ķekariem, vīnkope Gunta Niedra ražas apmērus vēl neprognozē.

“Tāpat kā mēs jūnijā, jūlijā varējām smaidīt un iedomāties, ka 2021. gads ir varens [ražas] gads, tad pēc augusta lietiem es nezinu, vai es tā atkal varētu teikt. Viss būs atkarīgs tikai tad, kad novāks ogas. (..) Tas būs gaužām vēlu, jo šeit arī ir vīnogas, kas nogatavojas ļoti vēlu. Tās vēl ir galīgi skābas, mums jāgaida kāds mēnesis,” stāstīja vīnkope.

Niedra atzina, ka tukšās vietas vīnogu stādu rindās veidojas ik gadu. Šajā sezonā pēc lielā karstuma vasaras pirmajos mēnešos vēsais un lietainais laiks augustā ļoti veicinājis neīstās miltrasas izplatību un stādiem kalst lapas.

“Ja tas stāds nedabūs bez lapām paēst, kā es saku, pirms ziemas uzņemt spēkus katrā zarā, tad tam būs grūti, arī nākamajā gada būs grūti,” sacīja Niedra.

Savukārt Tukuma novada Zemītes pagastā nelielu vīna dārzu pirms sešiem gadiem iekopis Ivo Immermanis, kurš šogad novāks pirmo nopietno ražu, kas šajā dārzā būšot laba.

“It kā vajadzētu vākt nost, lai nebojājas tālāk, bet gribas vēl drusku, drusku cukura sagaidīt, lai nebūtu jāliek cukurs klāt. (..) Vīnam būs “Zilga”, “Supaga”, ja augs, “Solaris” un “Rondo”,” šķirnes vīna gatavošanai uzskaitīja Immermanis. 

“Tēviņu” mājas vīnu sākotnēji vīnkopis vairāk darinājis, lai nelielos apjomos tirgotu tūristiem, kas apmeklē saimniecību, taču nu jau saražotu tirgo arī veikalos. Immermanis vīnogu audzēšanu sauc par perspektīvu nozari, bet vēl ļoti jaunu.

“Kā mēs, vīndari, mēdzam Latvijā teikt – vīna kultūra Latvijā ir bērnu autiņos. Nu tagad nedaudz tādos plānākos. Mēs lēnām ritinām ārā vīna kultūru no tiem autiņiem. 

Jo cilvēkam ir jāsaprot, ka ne jau tikai tas vīns un ne jau tikai tā vīnoga, kas izaug dienvidos, ir tā īstā. 

Patiesībā – manas garšas kārpiņas, manas sajūtas dod priekšroku tikai šeit augušām avenēm, zemenēm un vīnogām. Pie mums klimata apstākļi ļauj augļiem, ogām sevī savākt daudz vairāk to foršo vielu. Kad vērtē mūsu vīnus, tad tos grib salīdzināt ar Spāniju, Itāliju, Dienvidāfriku,” stāstīja vīnkopis.

Arī pieprasījums pēc Latvijā izaudzētām galda vīnogām ir liels, vērtē vīnkopji, turklāt patērētāji labprāt produkciju iegādā ne vien tirgos, bet tiešā pirkšanā no saimniecībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti