Dienas notikumu apskats

Jaunā Polijas valdība atsākusi izmeklēšanu par Smoļenskas aviokatastrofu

Dienas notikumu apskats

Vienojas par jaunās valdības deklarāciju un koalīcijas līgumu

Tiesa atliek AS "Pasažieru vilciens" krimināllietas izskatīšanu apsūdzētā slimības dēļ

Lietu saistībā ar pārtraukto vilcienu iepirkumu tiesa skatīs maijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas pirmdien, 8.februārī, atlika krimināllietas izskatīšanu pret uzņēmuma "Pasažieru vilciens" četrām bijušajām amatpersonām saistībā ar pārtraukto vilcienu iepirkumu, kura rezultātā Latvija zaudēja iespēju jaunu vilcienu iegādei saņemt Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu.

Iemesls tam, kāpēc vērienīgās lieta skatīšana atlikta, bija viena apsūdzētā saslimšana, un lietas izskatīšanu plānots turpināt maijā.

Strīdīgais līgums, kura dēļ šobrīd četriem bijušajiem "Pasažieru vilciena" valdes locekļiem nākas sēdēt uz apsūdzēto sola, paredzēja, ka jauniem vilcieniem vajadzētu kursēt pa Latviju jau no 2014.gada, tomēr beigās neveiksmīgais darījums noslēdzies ar neiegūtu ES līdzfinansējumu 170 miljonu eiro apjomā.

Prokurors Mairis Mackēvičs uzskata, ka pie darījuma neizdošanās vainojams apstāklis, ka "Pasažieru vilciena" valde līgumu noslēgusi neatbilstoši iepirkuma prasībām.

Pēc prokurora teiktā, "Pasažieru vilciena" vadības rīcībā var saskatīt ļaunprātīgas rīcības pazīmes, jo tikuši ignorēti vairākkārtēji atbildīgo institūciju norādījumi par to, ka līgumā nav pieļaujama grozījumu veikšana.

"Ļaunprātība ir konstatējama tanī apstāklī, ka "Pasažieru vilciena" valdei vairākkārtīgi tika norādīts uz to, ka nedrīkst pieļaut līguma grozījumus, kas faktiski tika ignorēts (..). Un līgums tika noslēgts faktiski bez iepirkuma procedūras veikšanas," teica prokurors.

Tiesa, jau pēc darījuma izgāšanās sabiedrībā uzvirmoja baumas, ka lielā mērā par neveiksmi vilcienu iepirkumā vainu būtu jāuzņemas arī politiķiem, valdībai un par nozari atbildīgajai Satiksmes ministrijai, jo neoficiāli izskanējušas ziņas par to, ka  dažādu vilcienu piegādātāju darījumā lobējuši paši politiķi.

Advokāts Armands Šūmanis, kurš pārstāv divus no lietā apsūdzētājiem, norāda, ka bijušie uzņēmuma valdes locekļis tiem izvirzītās apsūdzības neatzīst.

Saskaņā ar tiesībsargājošo iestāžu vērtējumu, pārtrauktā iepirkuma un amatpersonu rīcības dēļ valstij ir nodarīti zaudējumi aptuveni pusotra miljona eiro apjomā. Lietā apsūdzības izvirzītas pret uzņēmuma bijušo valdi, kura strādāja līdz 2012.gada maijam un kuras vadītājs bija Nils Freivalds.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 2012.gada aprīlī "Pasažieru vilciens" un Spānijas ražotājs CAF parakstīja līgumu par jaunu vilcienu piegādi Latvijai. Vēlāk tika konstatēts, ka Nila Freivalda vadītās "Pasažieru vilciens" valdes parakstītais līgums neatbilst sākotnējam iepirkuma nolikumam, kādēļ var tikt apdraudēta Eiropas Savienības fondu finansējuma saņemšana šim darījumam.

Vēlāk izsludināts jauns iepirkums toreizējā "Pasažieru vilciens" valdes priekšsēdētāja Arta Birkmaņa vadībā, taču arī tas netika īstenots, jo vilcieni izrādījās pārāk dārgi.

Valsts kontroles revīzijā savukārt secināts, ka kapitālsabiedrība gadiem ilgi ir strādājusi bez stratēģiska redzējuma par savu vietu un lomu valsts ekonomikā, par to, kā tā attīstīsies un ko sasniegs. Visspilgtāk Satiksmes ministrijas un "Pasažieru vilciens" nemākulīgā sadarbība izpaudusies saistībā ar jauno vilcienu iegādi, secināja Valsts kontrole.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti