Lietavu dēļ par mēnesi pagarina termiņu zālāju nopļaušanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Zemkopības ministrija (ZM) biežo lietavu dēļ par mēnesi pagarinājusi termiņu zālāju nopļaušanai un novākšanai. Lauksaimniekiem zālāji jānopļauj un jānovāc noteiktā termiņā, lai viņi varētu saņemt Eiropas Savienības (ES) platību maksājumus.

ZM informācija liecina, ka šī gada jūlijs un augusta sākums lielā daļā Latvijas ir nesis daudz nokrišņu, kas daļai lauksaimnieku, īpaši lopkopībā iesaistītajiem, ir radījis pamatotas grūtības nopļaut un novākt sienu vai zāli lopbarībai.

Ziņas par siena un skābsiena ieguves grūtībām saņemtas no Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) un arī no pašiem lauksaimniekiem dažādos Latvijas novados, īpaši no lauksaimniekiem Vidzemē un Latgalē.

Šogad, gaidot piemērotus laika pstākļus siena vai skābsiena ieguvei, var rasties situācija, ka daļu zālāju platības nevarēs pagūt nopļaut un novākt līdz 15. augustam – tas bija iepriekš noteiktais termiņš, līdz kuram zālājam jābūt noganītam vai nopļautam un novāktam, ja zemnieks pieteicies ES platību maksājumiem.

Nosacījums attiecas uz vairākiem platību maksājumiem – vienoto platību maksājumu, zaļināšanas maksājumu, mazo lauksaimnieku shēmas maksājumu, maksājumu par bioloģisko lauksaimniecību, maksājumu par apgabaliem, kuros ir dabas vai citi specifiski ierobežojumi.

Ņemot vērā ārkārtas apstākļus, pēc LOSP un daudzu lauksaimnieku ierosinājuma tiem zemniekiem, kuri izmanto zālājus lopbarībai, dota iespēja nopļaut un novākt līdz šī gada 15. septembrim tos zālājus, kur biežo nokrišņu un lielā mitruma dēļ nevarēs to izdarīt līdz 15. augustam.

ZM piebilst, ka aizsargājamiem zālājiem un bioloģiski daudzveidīgajiem zālājiem attiecīgais datums – 15. septembris – jau paredzēts noteikumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti