Labrīt

Pēc 42 gadu prombūtnes brīvības simbols “Latgales Māra” atgriežas savā vietā

Labrīt

Jaunieši lasa Veidenbaumu. Elza Marta Ruža un „Īsts filozofs nav pesimists”

Lielais mitrums ietekmēs arī kartupeļu ražas

Lietavas un mitrums ietekmēs arī kartupeļu ražu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lielais mitrums pēc augusta un septembra lietavām un plūdiem ietekmēs arī kartupeļu ražu, iespējams, daudzviet nevarēs novākt visu, turklāt nelabvēlīgie laika apstākļi var ietekmēt arī ražas kvalitāti, Latvijas Radio pastāstīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vecākais dārzkopības speciālists Māris Narvils.

 “Kartupeļi vagās nav priecīgi par lielu mitruma daudzumu”, un šādos laika apstākļos var veidoties puves, atzina Narvils.

Tagad svarīgākais ir skatīties katru dienu un stundu, “kad var iet ar tehniku”; masveida kartupeļu novākšana sāksies tuvākajā laikā, un tas jādara ātri, jo labvēlīgais laiks ir limitēts - pēc dažādām prognozēm tā būs aptuveni nedēļa, norādīja Narvils.

Šajā nedēļā arī būs skaidrs, kādi būs zudumi, sacīja Narvils.

Viņš stāstīja, ka daļai ražas būs nepieciešama arī papildu žāvēšana, un pastāv risks, ka puves bojātie kartupeļi var inficēt pārējos. Ja būs nepieciešama apžāvēšana, jāņem vērā, ka kartupeļus nevar žāvēt ar siltu gaisu, ja ir aizdomas par puvi, ir jānodrošina žāvēšana aptuveni +12 grādu temperatūrā, sacīja Narvils.

“Pārējais atkarīgs no darba organizācijas, iespējams, jāņem lauki pa daļām, kur sausāks; lai maksimāli ātri to izdarītu, var izmantot arī nakts stundas, ja vien iespējams,” sacīja Narvils.  

Jau ziņots, ka Lauku atbalsta dienestā par plūdu nodarītā posta kompensācijām līdz šim saņemti pieteikumi par laukiem vairāk nekā 22 000 hektāru platībā. Problēmas ar ražas novākšanu ir lauksaimniekiem visā Latvijā. Zemkopības ministrija (ZM) pieļauj kopā ar Igauniju un Lietuvu vērsties pēc palīdzības Eiropas Komisijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti