Ārpus Rīgas

Latvijā arvien vairāk redz perspektīvu aitkopības attīstībā

Ārpus Rīgas

Vienoto klientu apkalpošanas centru tīklu cer paplašināt nākamgad

Lietainais laiks «nosit» gaileņu cenu; arī melleņu šogad netrūks

Lietainais laiks «nosit» gaileņu cenu; arī melleņu šogad netrūks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lietainais laiks un labā gaileņu raža uz pusi samazinājusi cenu, par kādu uzpircēji gatavi sēnes uzpirkt. Ja iepriekš gaileņu uzpircēji bija gatavi par kilogramu maksāt 2,50 eiro, tad šobrīd cena esot vien aptuveni 1,20 eiro. Tāpat melleņu šogad mežā ir daudz, un cenu pazemina arī konkurenti kaimiņvalstīs.

Rīgas Centrāltirgū turpinās melleņu un gaileņu sezona. Latvijas mežos salasīto melleņu cena ir aptuveni trīs eiro kilogramā, taču gailenes šobrīd maksā četrus eiro kilogramā. Retāk uz pārdevēju stendiem izdodas pamanīt arī baravikas.

„Baravikas bija. Tagad atkal nav, taču augustā vēl vajadzētu būt,” tirgotāja Rūta no Ventspils stāsta, ka meža veltes pārdod jau piekto gadu. Izņemot gailenes, sēņu gads vismaz pagaidām neesot pats labākais. Tikmēr melleņu, kā ierasts, esot daudz.

„Šogad mellenēm īpaši augsta cena nav, jo laikam arī citās valstīs melleņu ir ļoti daudz,” klāsta Rūta.

Viņa stāsta, ka izvēlas salasīto tirgū pārdot pati, nevis nodot uzpircējiem, jo tā vairāk varot nopelnīt. To pašu atzīst arī cits tirgotājs Valdis. „Cenu atšķirība ir pārāk liela. Uzpircēji pa eiro pērk to kilogramu. Tad jau nav vērts iet uz mežu. Gailenes 1,20 eiro, mellenes 95 centi. Izdevīgāk būtu lasīt to melleni, bet, ja brauc uz tirgu, vajag pēc iespējas vairāk preces, sortimentu, un tad jau viss aiziet palēnām,” norāda Valdis.

Tieši pēc lietavām gaileņu cena pie uzpircējiem ir nokritusies dramatiski – apmēram uz pusi. Ogu un sēņu pārstrādes uzņēmuma „Ice Berry” valdes loceklis Kārlis Kantors stāsta, ka uzņēmums gaileņu iepirkuma cenu nolaidis no 2,50 eiro par kilogramu līdz 1,30 eiro. „Sakarā ar lieliem lietus daudzumiem tā sēne ir mitra, un neviens negrib pārmaksāt par ūdeni. Jebkurš var to sēni paņemt un apliet. Kļūs sausāks, un sēņu cena gan jau atkal pakāpsies. Bet šogad, salīdzinot ar citiem gadiem, ļoti daudz ir tās sēnes,” saka Kantors.

Runājot par melleņu cenu, Kantors min, ka laba raža ir ne tikai Latvijā, bet arī, piemēram, Ukrainā un Baltkrievijā, kur darbaspēks ir lētāks. Tāpēc visā Eiropā melleņu cena šogad ir zema. Kantors stāsta, ka zemās uzpirkšanas cenas atbaidījušas lasītājus, kas par padarīto pieraduši saņemt vairāk.

„Nes cilvēki, bet daudzi cilvēki nelasa, kas ir lasījuši pirms tam, kad tā cena ir bijusi lielāka citus gadus. Viņi saka, ka par šādu summu nelasīšot. Citi, kam naudiņu vajag, tie lasa, protams. Jo nopelnīt tāpat cilvēks var,” atzīmē Kantors.

Vēl viens no lielajiem sēņu un ogu uzpircējiem Latvijā „Pharmeco Lettland”, kas produkciju pārsvarā iepērk Latgalē un Vidzemē, gaileņu iepirkuma cenu ir nolaidis līdz 1,20 eiro, lai samazinātu iepirkto sēņu daudzumu,

stāsta uzņēmuma pārstāve Sigita Krusiete.

„Patlaban mums sēnes ir ienākušas ļoti, ļoti daudz. Arī mežā sēņu ir daudz. Tas ietekmē arī realizāciju. Ja nav iespējams sēni realizēt, jo visur viņu ir daudz, mēs automātiski to cenu noliekam zemāk, lai mūsu punktos ienāktu mazāk. Sākumā lasītāji bija neapmierināti. Es viņus labi saprotu. Bet pēc tam tāpat mūsu iepirkšanas punkti piepildās gana labi,” pauž Krusiete.

Uzpircēji stāsta, ka gailenēm šis ir izteikti labs gads, taču par citām sēnēm spriest varēs vēlāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti