Lieta par 66 miljonu eiro piedziņu no «LatRosTrans» par tehnoloģisko naftu būs jāizskata vēlreiz

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Augstākās tiesas (Senāta) Civillietu departaments 9. jūlijā  atcēlis Latgales apgabaltiesas spriedumu par vairāk nekā 66 miljonu eiro piedziņu no sabiedrības ar ierobežotu atbildību “LatRosTrans” par labu Novopolockas naftas transportēšanas uzņēmumam „Družba”. Lieta nodota jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā, informēja Senāts.

Senāts spriedumā secina, ka apgabaltiesa, atzīstot prasītāja un tās priekšgājēja īpašuma tiesības uz tehnoloģisko naftu, kas atrodas SIA „LatRosTrans” piederošajos naftas vados, ir nepareizi piemērojusi un iztulkojusi materiālo tiesību normas, kā arī pārkāpusi procesuālo tiesību normas par pierādījumu vērtēšanu un sprieduma pamatošanu.

Senāts spriedumā norādīja, ka Augstākā Padome ar 1991. gada 24. augusta lēmumu noteica visu civilo (nemilitāro) īpašuma objektu piederību un ekskluzīvo jurisdikciju Latvijas valstij saskaņā ar teritoriālo principu.

Senāts norāda, ka tādējādi apgabaltiesai nebija pamata uzskatīt, ka PSRS uzņēmuma sadalīšanas akts, kāda ārvalstu uzņēmuma akts vai citas valsts likumi neatkarīgi no to satura var ietekmēt īpašuma tiesības uz civilu īpašuma objektu, tostarp tehnoloģisko naftu, Latvijas teritorijā.

Un nav tiesiskas nozīmes tam, vai tehnoloģiskā nafta bija kāda uzņēmuma bilancē.

KONTEKSTS:

Novopolockas republikāniskais unitārais naftas transportēšanas uzņēmums „Družba” iesniedza tiesā prasību, uzskatot, ka tehnoloģiskā nafta, kas atrodas SIA „LatRosTrans” piederošajos naftas vados, ir prasītājas īpašums.

Sākotnēji prasītāja lūdza tiesu atzīt prasītājai īpašuma tiesības un valdījumu, kā arī aizliegt SIA „LatRosTrans” bez prasītājas piekrišanas lietot un/vai izmantot tehnoloģisko naftu, kas atrodas SIA „LatRosTrans” piederošo maģistrālo naftas cauruļvadu „Polocka-Ventspils” un „Polocka-Birži-Mažeiķi” lineārajā daļā, naftas pārsūknēšanas staciju „Skrudaliena 1”, „Skrudaliena 2”, „Džūkste” un naftas pieņemšanas - nodošanas punkta „Ventspils” iekšējos cauruļvados.

Apelācijas instances tiesā, precizējot prasību, prasītāja lūdza tiesu piedzīt no SIA „LatRosTrans” atprasāmās naftas vērtību un piedzīt no SIA „LatRosTrans” zaudējumus sakarā ar izsūknēto naftu.

Izskatot lietu apelācijas kārtībā 2018. gada 7. jūnijā, Latgales apgabaltiesa prasību daļēji apmierināja un piedzina no sabiedrības ar ierobežotu atbildību “LatRosTrans” atklātās akciju sabiedrības “Polocktransneft Družba” labā zaudējumus 66 744 966,24 eiro, valsts nodevu 66 883,47 eiro un ar lietas vešanu saistītos izdevumus advokāta palīdzības samaksai 49 800 eiro, kopā 66 861 649,71 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti