Liepājas uzņēmēju pārmaiņu pieredze: Kamēr daži skatlogi biedējoši tukši, citi atver jaunu veikalu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kamēr vieni durvis aizver un skatlogi paliek biedējoši tukši, citi veido jaunas veikalu izkārtnes un atver durvis. Liepājā divi pilnīgi jauni veikali ar kafejnīcas elementiem un ar oriģinālāku piedāvājumu spējuši tieši šajā laikā atvērties pat uz centrālās pilsētas ielas, turklāt lielās telpās. Latvijas Radio uzrunāja jaunos Liepājas uzņēmējus, kuri šobrīd spējuši mainīties, attīstīties un mūsdienīgāk prezentēt savas biznesa idejas.

Liepājas uzņēmēju pārmaiņu pieredze: Kamēr daži skatlogi biedējoši tukši, citi atver jaunu veikalu
00:00 / 09:52
Lejuplādēt

Energocenu krīze vai nespēja iet līdzi laikam – iemesli uzņēmumu slēgšanai

Liepājā var novērot, ka energoresursu cenu kāpums vai nespēja iet līdzi laikam liek slēgt kādu tirdzniecības vietu vai pārtraukt darbību uz laiku, un skatlogi ne tikai Liepājā, bet arī citviet pilsētvidēs vietām paliek biedējoši tukši. Situācijas ir dažādas, taču ir vairākas lietas, kas raksturo kopējo ainu, to sarunā ar Latvijas Radio akcentēja arī Liepājas domes Attīstības pārvaldes Ekonomikas nodaļas vadītājs Arnis Vītols.

"Nav jau viss tikai rožaini, ir vietas, kas tiek aizslēgtas, protams, visi grib piebraukt ar automašīnām pie lielveikaliem, visas preces iegādāties vienuviet. Pašiem ir jāuzdod jautājums, cik bieži mēs izejam ar kājām pa Tirgoņu vai Zivju ielu, ja tas nav pa ceļam uz darbu, – tur ir atbilde. Maziem veikaliņiem ir diezgan grūti; ja tas nav interesants ar kādu specifiku, tad ir grūti izdzīvot, arī, protams, augstās energocenas nav mazas, arī nomas maksas telpām centrā nav mazas, bet ir uzņēmumi, kuri spēj attīstīties, savus pakalpojumus pamainīt, iet līdzi laikam. Ir jābūt kaut kam īpašam, nestandartam," atzīmēja Vītols.

"Vajag komandu, viens nevar"

Janvārī durvis vēra jauns veikals Liepājā, plašās telpās pašā pilsētas centrā. "Divi naži" ir pirms trīs gadiem dzimusi biznesa ideja – sākotnēji Liepājas Pētertirgus stendā piedāvājot ne tikai bioloģiski un tieši Latvijā audzētu mājlopu gaļu, bet arī dažādus produktus. Viens no gaļas pārstrādes zīmola "Divi naži" izveidotājiem ir liepājnieks Dāvis Veilands. Labi zināms, kā viens no Liepājas šefpavāriem. 

Gaļas izstrādājumu veikals "Divi naži"
Gaļas izstrādājumu veikals "Divi naži"

Viņš atcerējās laiku pirms vairākiem gadiem: "Kā jau restorānos – ir spriedze, stress, nozare pati par sevi gāja uz leju, bija grūti ar cilvēkiem. Ja tev vajag cilvēkus, kuri palīdz strādāt, bet tev nav vairs opciju atrast kādu strādnieku... Es biju nolēmis beigt karjeru – visu mest nost, gadu neko nedarīt un tad domāt, ko darīt tālāk."

Nedarīt neko gluži nesanāca, jo vārds pa vārdam ar cilvēku no paziņu loka – Elvisu Sproģi – un sākās pārmaiņas.

"Viņš strādāja Eiropā, ir bijis pie ļoti labiem miesniekiem, kur guva labu pieredzi, izdomājām veidot apvienību. Viņš ir miesnieks, kurš visu zina par gaļu, es esmu pavārs, kurš prot pagatavot, samarinēt. Kopā kā cimds ar roku sagājām, sākām lēnām ar minimālām investīcijām – tik, cik kabatā, tad pamazām ne no kā nonācām līdz Lielajai ielai 12," stāstīja Veilands.

"Divu nažu" līdzīpašnieks Sproģis sarunā uzsvēra spēju izkāpt no komforta zonas un doties tālāk. Šādai biznesa attīstīšanai Liepājā ir savs loģisks izskaidrojums.

Sproģis norādīja: "Man tēvs ir miesnieks, un restorānu servisa skola "Turība" – tas ir pirmais solis, kas mani saista ar gatavošanu un ēdienu kultūru."

Sproģis nešaubījās, ka sekos biznesa idejas attīstība. Uzņēmums šobrīd vēl darbojas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) biznesa inkubatorā, kas palīdzējis iegādāties nepieciešamo papildu aprīkojumu.

"Es uzskatu, ka daudzas lietas mums vēl ir priekšā. Tas ir tikai starpposms starp nākamo mērķi, kas ir izvirzīts. Jāiet uz priekšu – galvu augšā, nevar apstāties pie viena, kas sasniegts, jāmērķē augstāk un tālāk. Vajag komandu, viens nevar," pauda Sproģis.

Tagad plašajā veikalā, kur gaļas pārstrādes vieta nodalīta ar caurspīdīgu stiklu, gaļas pārstrādes piedāvājuma spektrs ir no maza gaļas pikucīša sirmai kundzei, kura to nopērk savam kaķim, līdz pat tartaram un dažādiem ekskluzīviem piedāvājumiem restorāna līmenī. 

Nav jau viss arī vienkārši, atzina Veilands, norādot, ka ir jāsavelk jostas, lai šobrīd notiktu attīstības process, taču viens ir skaidrs – nevar atslābt, arī katrā brīvā brīdī jāvelta laiks informācijai sociālajos tīklos, kas, viņaprāt, šobrīd ir ļoti svarīgi, lai pārdotu savu produktu.

"Ļoti aktīviem jābūt, bez tā vispār nevar iztikt, cenšos ātri kaut ko ielikt, mums ir cilvēki, kuri palīdz ar sociālajiem tīkliem. Bez tā būtu ļoti grūti kaut kur virzīties uz priekšu," sacīja Veilands.

Jaunā uzņēmēja mudina valsts kontrolējošās institūcijas būt atvērtākām

Iepretim "Diviem nažiem", pāri ielai, arī plašās telpās, kur agrāk bijusi banka, pagājušā gada nogalē atvērās kafejnīca "Tinte un kafija", kas ir konceptveikala "MA:LA" papildinājums. Te var, malkojot kafiju, vērojot garām braucošo tramvaju, baudīt skaistas lietas un tetovēties. Veikala īpašniece un idejas autore ir apģērbu dizaina nodaļas absolvente un tetovēšanas meistare Līna Pelēce.

"Viss ir cēlies no "Mākslas lādes", ko es esmu atvērusi 2011. gadā, tur mēs tirgojām akmenīšus, pērlītes; veikals pastāv joprojām, tur pārsvarā pārdod izejmateriālus. Tirgojām lietas, kuras taisu pati, ko taisa mana mamma, ādas izstrādājumus, arī mana tante deva rotas tirgot. Cilvēki nāca pirkt tikai rotu izejmateriālus, kas arī ir bāze tajā vietā," stāstīja Pelēce.

Vēlāk viņa ļāvusies izaicinājumam un 22 kvadrātmetru veikaliņš atvērts arī tirdzniecības centrā "Kurzeme", Tagad visam ir vēl viens papildinājums – "Tinte un kafija".

"Man ir ļoti svarīgi, kā izskatās Liepājā. Šī ir pati galvenā iela pilsētā, man gribējās uztaisīt kaut ko tādu, lai cilvēki redz, ka te ir dzīvība, ka te kaut kas notiek, nevis, es atvainojos – "Fēnikss" blakus, lombards – nu, viss kā pienākas vecpilsētas centrā. Gribējām uztaisīt ko foršu un iedvesmojošu. Mans vīrs ieraudzīja, ka Liepājas dome piedāvā atbalstu, uzrakstījām projektu, saņēmām līdzfinansējumu, kas mani ļoti motivēja kaut ko darīt un censties šajā virzienā," atzīmēja Pelēce.

Tā pēc negulētām naktīm, krāsojot sienas un pat mākslinieciski apgleznojot veikala grīdas, tapis jauns stāsts, kas papildina Liepājas iespējas. Tetovēšana ir tik pieprasīta, ka veidojas rindas.

Pelēce sacīja: "Liepājā tādas atvērta tipa tetovēšanas studijas īsti nav. Tagad ir tā, ka cilvēki var ienākt no ielas. Tetovēšana ir ārkārtīgi pieprasīta profesija, ārkārtīgi, ir tik nenormāli daudz ko darīt, ka nevar spēt, nākas diezgan bieži cilvēkiem atteikt."

Jaunā uzņēmēja mudina valsts kontrolējošās institūcijas būt atvērtākām, jo tieši nodokļu bieds, bailes kļūdīties daudzus attur uzsākt ko jaunu un uzdrošināties. Birokrātija kavē arī ikdienas radošo darbu.

Pelēce pauda: "Es uzskatu, ka uzņēmējiem nav jātērē piecas stundas no savas darba dienas, mēģinot kaut ko nokārtot ar ierēdņiem, tam visam jābūt skaidrākam, ja pazvana VID, es domāju, ka 90% cilvēku rokas trīc, [uztver] kā lielu bubuli – tā tam nav jābūt, visam ir jābūt pakārtotam tā, lai uzņēmējs var darboties."

Jaunais uzņēmējs uzskata – nepārtraukti jābūt elastīgiem

Janvārī par iespēju veidot kopstrādes telpas Liepājā paziņoja viens no pilsētas restorāniem – "Spīķeris 53", kura komanda janvārī devās kopīgā atvaļinājumā. Tā var gan atpūsties pēc saspringtās vasaras, gan pārdomāt, ko darīt tālāk, ietaupīt arī resursus, skaidroja saimnieks Aigars Laugalis: "Protams, atsāksim strādāt, lai darbiniekiem būtu darbs, bet mēs atšķiramies. "Spīķera" restorāns atšķiras ar to, ka esam pamatā ar zivju ēdienkarti. No februāra mums ir vēlme sākt darboties, varēs pasūtīt ēdienu uz mājām vai ofisiem ar šīm piegādes platformām. Vēl lemjam, vai strādājam zālē vai ar biznesa pusdienu piedāvājumu, ko neesam līdz šim darījuši. Nedēļas nogalēs Liepājā pieprasījums ir diezgan liels, taču ir jāsaprot, vai ar šīm divām dienām nedēļā var nodrošināt uzņēmējdarbības dzīvotspēju."

Vienlaikus vieta, kur atrodas restorāns "Spīķeris 53", nav tikai restorānam vien. Tas ir vesels komplekss, kas atrodas senajā ostas noliktavas ēkā, tāpēc ideja par atvērtiem birojiem ofisa telpām jau virmojusi pirmsākumos, pagaidām iesaldēts projekts par īstermiņa īres dzīvokļiem, kas tieši šobrīd Liepājā ir pieprasīta niša nekustamo īpašumu tirgū.

"Spīķeris" jau ir vieta, kas piedzīvojusi pārmaiņas, – vasarā notiek koncerti un kūsā aktīva dzīve vietā, kur līdz šim krautas tikai zivis un drīzāk bijusi slēgta teritorija.

"Šīs bija industriālas telpas jau pirms vairāk nekā 150 gadiem Liepājas ostmalā. Pēdējos trīs gados šo vietu esam mēģinājuši atvērt vairāk publikai, sabiedrībai, veidot sabiedrībai pieejamākus pakalpojumus. Tās ir lielas telpas, visas pagaidām nav pilnībā izmantotas. Vienā puse atrodas neliela alus darītava "Puta", otrā zivju apstrādes cehs, sākumā domājām savas zvejotās zivis izmantot, bet, tā kā ar zvejniecību maz nodarbojamies, tad tā ir iepirkto zivju apstrāde, izveidoto produktu pārdošana, zivju restorāns un bārs, augšējo stāvu aizņem liels fitnesa centrs, un ir zāle pasākumu izīrēšanai," stāstīja Laugalis.

Uzņēmējs uzskata, ka nepārtraukti jābūt elastīgiem, jāseko tam, kas notiek biznesā. Jāsaprot, kas pieprasīts un kas ne, jāmeklē arvien jaunas iespējas. Vienlaikus tie ir jauni izaicinājumi pašiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti