Panorāma

Paliekot mājās, var izglābt Latviju!

Panorāma

"Hospiss LV" aicina atbalstīt mediķus

Liepājas tekstiluzņēmumi ražos sejas aizsargmaskas

Liepājas tekstiluzņēmumi Covid-19 dēļ pārorientēsies uz sejas aizsargmasku ražošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No sieviešu apakšveļas un citu tekstilizstrādājumu šūšanas steidzami pārorientēties uz sejas aizsargmasku ražošanu – šo iespēju apsprieduši vairāki Liepājas tekstila nozares uzņēmumu vadītāji, apņemoties savstarpēji sadarboties izejmateriālu nodrošināšanā, lai novērstu šobrīd Covid-19 izplatības dēļ valstī novēroto aizsargmasku deficītu.

Atsevišķi Liepājas tekstiluzņēmumi jau sākuši sejas masku ražošanu, taču pagaidām nespēj apmierināt pēc tiem esošo pieprasījumu pat pilsētas mērogā.      

SIA “Tonus Elast” ikdienā ražo elastīgos medicīniskos izstrādājumus, piemēram, kompresijas zeķes, taču, reaģējot uz sejas aizsargmasku deficītu, ir viens no pagaidām nedaudzajiem Liepājas tekstiluzņēmumiem, kur uzsākta arī to ražošana.

“Tonus Elast” gan nav šim darbam paredzētu iekārtu, līdz ar to sejas maskas tiek šūtas ar šujmašīnām. To dara tikai aptuveni 15 darbinieki, jo daļai viņu kolēģu šobrīd izsniegtas slimības lapas, vēl daļai jāizpilda citu preču pasūtījumi. Līdz ar to dienas laikā iespējams saražot tikai aptuveni 1000 masku, kas neapmierina lielo pieprasījumu.

 “Mēģinām savus cilvēkus maksimāli nodarbināt, jo diemžēl, ņemot vērā situāciju citās valstīs un eksporta tirgos, liela daļa ražošanas jau sāk stāties,” atzina SIA “Tonus Elast” valdes priekšsēdētāja Dace Mihņenoka.

“Tonus Elast” masku šūšanai sāk trūkt nepieciešamo izejmateriālu, jo no ārvalstīm kravas jau pienāk ar grūtībām.

Uzsākta sadarbība ar Liepājas lielāko tekstiluzņēmumu “Lauma Fabric”, kur ražotās gumijas, ko parasti izmanto sieviešu apakšveļā, tagad šuj klāt sejas maskām. 

“Lauma Fabric” ražo plašu tekstilmateriālu klāstu, taču vēl jāsaprot, kurš no tiem būtu piemērotākais aizsargmaskām.

 “Man te ir vesels maiss ar dažādām maskām, paraugiem, ko tūlīt vedīsim uz Rīgu, uz Nacionālo veselības dienestu,” stāstīja Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Uldis Sesks.

Maskas ražotas Liepājā, dažādos uzņēmumos. “Saskaņosim ar Iekšlietu ministriju, Veselības ministriju, lai operatīvi saprastu, kuri no šiem paraugiem der. Liepājā ir vairāki simti šuvēju, kurus šajā krīzes brīdī varētu pārstrukturēt,” sacīja Sesks. 

Latvijas Veļas ražotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Jurijs Haradrovičs atzina, ka “Liepājas uzņēmumiem, kuri pamatā specializējas uz krūšturu ražošanu, maskas ir kas jauns. It kā vienkārši, bet tām ir sava specifika. Gribējām saprast, vai to var darīt. Atbilde ir – jā. Redzu, ka aptuveni no pusmiljona līdz miljonam masku mēnesī Liepājas šūšanas firmas varētu piedāvāt.”

Kopumā Liepājā ir aptuveni 60 dažāda lieluma tekstilnozares uzņēmumi, no kuriem daļa paudusi gatavību sākt ražot sejas maskas jau tuvāko dienu laikā, lai tās pēc iespējas ātrāk nonāktu tirdzniecībā.  

KONTEKSTS:

Jaunā koronavīrusa izraisītā saslimšana "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā. Vēlāk Pasaules Veselības organizācija novērtēja, ka Covid-19 saslimstība sasniegusi globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, kā arī slēgtas skolas un citas iestādes, lai ierobežotu Covid-19 izplatīšanos.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 13. marta līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti