Liepājas tehnikumā pagaidām nokomplektēta puse no pirmās gaisa kuģu mehāniķu grupas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pagaidām pieteikusies puse no nepieciešamā gaisa kuģu mehāniķu grupas dalībnieku skaita, kas varētu šī gada septembrī uzsākt apmācības Liepājas Valsts tehnikumā sadarbībā ar kompāniju „airBaltic”. Tas ir pirmais šāds gadījums, kad konkrētu mācību programmu tehnikumā izstrādā un īsteno kopā ar konkrētu uzņēmumu.  

Liepājas lidostā notikusi strauja “airBaltic Training” izveidotās pilotu akadēmijas attīstība, un šī gada pavasarī lidmašīnām, kas tiek izmantotas pilotu apmācībai, tika atklāts angārs, kur notiks arī to tehniskā apkope un uzturēšana.

Liepājas tehnikumā pagaidām nokomplektēta puse no pirmās gaisa kuģu mehāniķu grupas
00:00 / 05:09
Lejuplādēt

“Trūkst speciālistu, kuri ir mācījušies vai mācās strādāt ar kompozīta materiāliem un modernām tehnoloģijām, no kā šobrīd veidotas lidmašīnas. Sadarbībā ar Liepājas Valsts tehnikumu tiek veidots mācību kurss, kur varēs praksi iziet uz mācību lidmašīnām un tad turpināt darba gaitas jau lielās aviokompānijās,” par nepieciešamību izveidot gaisa kuģu mehāniķu apmācības programmu stāsta “airBaltic” Pilotu akadēmijas izpilddirektors Kristaps Lapsa.

Kompānija nepieciešamos speciālistus piesaista arī no citām valstīm. Sadarbība sākusies pirms pusotra gada, skaidroja Liepājas Valsts tehnikuma direktors Agris Ruperts.

Šajā laikā tapusi moduļu izglītības programma, kas nepieciešama gaisa kuģu mehāniķu apmācībai.

„Pirms gada nopietni pievērsāmies programmas izstrādei, tika izveidota darba grupa, un sadarbojāmies ar šīs nozares saistītām organizācijām.  Viena mācību gada laikā mēs esam izstrādājuši modulāro izglītības programmu. Tagad gaisa kuģu mehāniķu  specialitātē uzņemsim jauniešus pēc vidusskolas, bet domājam veidot arī četrgadīgu programmu jauniešiem pēc devītās klases,” stāstīja Ruperts.

Pagaidām apmācībām pieteikusies puse no 25 nepieciešamajiem grupas pretendentiem, skaidroja Liepājas Valsts tehnikuma direktora vietniece izglītības procesa organizēšanas un attīstības jomā  Ilze Kupše.

„Šajā mācību gadā uzņemšana plānota līdz 31. augustam, bet mēs strādāsim, ja arī grupa nenokomplektēties, pie moduļu satura uzlabošanas, tā ir ļoti interesanta.  Vismaz pāris moduļu varētu notikt angļu valodā. Mēs to varētu piedāvāt arī Baltijas un tuvāko Eiropas valstu jauniešiem,” stāstīja Kupše.

Interesi izrādi ne tikai jaunieši, bet arī cilvēki vecumā virs 30 un jau ar automehāniķu prasmēm. Tas norāda, ka programma paredzēta arī cilvēkiem, kuri vēlas pārkvalificēties. Programma izstrādāta tā, lai teorētiskās apmācības varētu notikt arī attālināti, skaidroja skolas pārstāvji.

Pilotu akadēmijas izpilddirektors Kristaps Lapsa ir prognozēs optimistisks, sakot, ka izdosies pirmo mācību grupu izveidot.

„Ir nepieciešams laiks, lai šīs studiju virziens kļūtu populārs. Tam nepalīdz arī Covid-19 laiks, jo aviācija dotajā brīdī nav populārākā nozare. Cilvēki uz to visu skatās ar daļējām jūtām, bet pēc dažiem gadiem, kamēr tiks apgūta profesija, viss būs nostājies savās vietās, un atkal būs speciālistu trūkums,” prognozēja Lapsa.

Praktiskās mācības notiks “airBaltic Training” autorizētajā “Diamond Aircraft” apkopes centrā, kas atrodas  Liepājas lidostā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti