Dienas ziņas

Jubileja mūzikas un dzejas festivālam

Dienas ziņas

Topošie speciālisti sacenšas meistarībā

Liepājas SEZ atpērk daļu "Metalurga" teritorijas

Liepājas Speciālā ekonomiskā zona atpērk daļu «Metalurga» teritorijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Trešdien, 25. septembrī, Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) vadība Rīgā parakstīja līgumu ar AS "Citadele banka" par bijušā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" teritorijas daļas iegādi. Līdz ar to 120 hektāri bijušā elektrotēraudkausēšanas ceha tuvumā, kur paredzēts izveidot industriālo parku ar vairākām jaunām ražotnēm, nu pieder tikai diviem īpašniekiem – Liepājas pašvaldībai un valstij. Liepājas mērs Jānis Vilnītis uzskata, ka, nopērkot  “Citadelei” piederošos aptuveni 60 hektārus no minētās teritorijas, paātrināsies investoru piesaistes process.

Pagājušā gada augustā Ekonomikas ministrija, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Liepājas dome, SEZ pārvalde un Privatizācijas aģentūras meitaskompānija "FeLM" parakstīja nodomu protokolu par industriālā parka attīstību daļā no bijušā uzņēmuma “Liepājas metalurgs” teritorijas. Tur atrodas kopš uzņēmuma darbības apturēšanas neizmantoti dzelzceļa sliežu ceļi, gāzes un elektrības pieslēgumi, kas varētu interesēt daudzus uzņēmējus.

Pagājis gads, taču vienīgais uzņēmums, kas attīsta savu darbību plānotajā industriālajā parkā, ir konveijeru ražotājs “Caljan rite hite Latvia”. Kā galveno ieguvumu no šodien noslēgtā līguma par ''Metalurga'' zemes iegādi no bankas “Citadele” Liepājas mērs Jānis Vilnītis min faktu, ka plānotā industriālā parka teritorija nu pieder tikai valstij un pašvaldībai, kas turpmākai investoru piesaistei kā operatoru pilnvaro Liepājas SEZ pārvaldi. Vilnītis prognozē, ka sarunas par jaunu uzņēmumu ienākšanu ''Metalurga'' bijušajā teritorijā nu ritēs raitāk.

“Mums ir vēl sešas kompānijas, kas izrādījušas interesi. Mums jāatrod uzņēmēji, kas tur uzsāk uzņēmējdarbību un mums jau nes ienākumus. Paralēli mēs šo teritoriju attīram, sakārtojam un meklējam enkura nomnieku – lielāko uzņēmēju," pauda Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis.

Iepriekšējais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") topošajam industriālajam parkam solīja arī valsts atbalstu investīciju piesaistei, savukārt viņa pēctecis Ralfs Nemiro ("KPV LV") no šādiem solījumiem atturas.

Blakus plānotajam industriālajam parkam atrodas arī viens no vērtīgākajiem ''Metalurga'' aktīviem – elektrotēraudkausēšanas krāsns, kam SIA “FeLM” vēl meklē pircēju. Interese par krāsni esot zema un to, pēc “FeLM” vadības teiktā, diez vai palielināšot arī industriālā parka klātbūtne. Kā informē uzņēmuma “KVV Liepājas metalurgs” maksātnespējas administratore Argita Jaunsleine, šobrīd izsolēs un citā veidā pārdoti visi ''Metalurga'' nekustamie īpašumi, bet kustamā manta joprojām tiek tirgota.

“Ja mēs nevaram atgūt visus līdzekļus, - un mēs apzināmies, ka nevaram, - tad, attīstot šo teritoriju, varam cerēt uz līdzekļu atgūšanu ilgākā termiņā," teica Nemiro.

2014. gadā maksātnespējīgo AS “Liepājas metalurgs'' nopirka Ukrainas kompānija “KVV Group”, taču jau pēc diviem gadiem viņu izveidotajam “KVV Liepājas metalurgs” iestājās maksātnespēja. 2018. gadā kreditori secināja, ka neredz iespēju pārdot ''Metalurgu'' kā vienotu veselumu, un sākās izsoles.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti