Ārpus Rīgas

Cēsīs veido ekspozīciju par iedzīvotāju pretošanos okupācijas varām

Ārpus Rīgas

''Rīgas un Apriņķa Avīzes'' galvenā redaktore Ieva Karlsberga par militārajām mācībām

Liepājas SEZ padziļinās ostu, atvērs jaunu griķu ražotni

Liepājas SEZ padziļinās ostu, atvērs jaunu griķu ražotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šogad Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvalde uzsāks īstenot vairākus nozīmīgus projektus, kam piesaistīti Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļi. Kopumā projektu izmaksas pārsniegs vairāk nekā 40 miljonus eiro. Liepājā turpināsies ostas padziļināšanas darbi, kā arī notiks viļņlaužu un mola rekonstrukcija ostā, tiks sakārtota un papildināta jahtu osta. Liepājā turpina investēt arī uzņēmēji. Liepājas SEZ pārvalde noslēgusi nomas līgumu griķu ražotnes vajadzībām.

Pēdējo gados ir paveikti nozīmīgi mājasdarbi, lai šogad jau reāli varētu sākt vairākus nozīmīgus projektus Liepājā, tā spriež Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvaldnieks Jānis Lapiņš. Dažādus projektus tuvāko gadu laikā īstenos gan uz sauszemes, gan ūdenī:

„Pavisam nesen Ministru kabinets apstiprināja papildu finansējumu 7,6 miljonus eiro Liepājas ostas attīstībai, kas paredz dažādas komponentes. Uz sauszemes notiks dzelzceļa infrastruktūras un autoceļu sakārtošana ostas teritorijā, kas ļaus uzlabot transporta plūsmu, īpaši rudenī, kad ir liels transporta pieplūdums Liepājas ostā.”

Nākamais posms ir ūdens infrastruktūras uzlabošana Liepājā, skaidro Lapiņš. Liepājā paredzēts rekonstruēt viļņlaužus un molu:

„Vēl notiks kuģu ceļu sakārtošana. Tā ir vieta pie vidus vārtiem, kas paredz paplašināt vārtus un kuģu pieejas kanālu padziļināšanu, daļēji iztaisnošanu, lai kuģošana būtu droša un to varētu izmantot lielie kuģi.”

Šāds risinājums būtiski mainīšot uzņēmēju darbu, ļaus vairot viņu konkurētspēju, skaidro pārvaldnieks.

Liepājas brīvostā dziļums pieaugs par diviem metriem – no 12 līdz 14 metriem. Ārējā kanālā tie būs 14,5 metri.

Liepājas SEZ sākusi īstenot arī projektus sadarbībā ar Lauku atbalsta dienestu. Liepājā tiks sakārtotas kuģu piestātnes un cita nepieciešamā infrastruktūra zvejnieku vajadzībām, kā arī teritorija un ielas posmi Vecajā ostmalā. Runājot par ostas attīstību, Liepājā pārmaiņas piedzīvos arī jahtu osta. Jahtu ostā varēs turpmāk piestāt lielāks skaits jahtu nekā līdz šim un tas ļaus uzņemt arī dažādu regašu dalībniekus, līdz šim papildus pontoni bija jāiznomā.

Papildus visiem šiem darbiem Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas teritorijā savas darbības turpina attīstīt uzņēmēji. Pēdējais jaunums ir griķu ražotnes izveidošana Liepājā, kas taps Dūņu ielas industriālajā parkā, pavēstīja SEZ pārvaldnieka vietnieks Uldis Hmieļevskis, un tā būs jau 43. kapitālsabiedrība SEZ teritorijā.

Plānots jau šajā gadā investēt divus miljonus eiro, lai nākamajā gadā varētu uzsākt ražošanu – pārstrādāt 50 tonnu griķu diennaktī. Tas ļaus izveidot 27 jaunas darbavietas.

Liepājas ostā maijā pārkrauto kravu apjoms, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieaudzis par 41,9%. Visvairāk Liepājā tiek pārkrautas beramkravas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti